adscode
adscode
adscode

29 Yıl Sonra Srebrenitsa Katliamında 14 Kişi Daha Toprağa Verilecek

29 yıl sonra Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden 14 kişi daha toprağa verilecek. Toplu mezarlarda bulunan kurbanların cenazesi düzenlenecek törenle defnedilecek.

29 Yıl Sonra Srebrenitsa Katliamında 14 Kişi Daha Toprağa Verilecek

29 yıl önce Bosna Hersek'in Srebrenitsa kasabasında yaşanan ve dünya tarihine acının ve adalet arayışının sembolü olarak geçen soykırımın üzerinden 29 yıl geçti. Bu yıl da toplu mezarlarda bulunan ve kimlikleri tespit edilen 14 kurbanın cenazesi düzenlenecek törenle toprağa verilecek. Soykırımda hayatını kaybeden 14 kişi için düzenlenecek cenaze töreni öncesinde Srebrenitsa Anıt Merkezi'nde anma programı düzenlenecek.

Bu yıl toprağa verilecek kişilerin isimleri şu şekilde: Beriz Mujic, Hamed Salic, Hasib ve Camil Efendic kardeşler, Mehmed Krdzic, Sabrija Omic, Musan Siljkovic, Sakib Harbas, Ahmet Jasarevic, Nevres Salihovic, İbrahim Salkic, Midhat Basic, Hajdin Mustafic, Latif Mandzic.

Srebrenitsa Katliamı, 1995 yılında Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince gerçekleştirilmiş ve en az 8 bin 372 Boşnak erkeğinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Bu katliam, Avrupa'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendiriliyor.

Soykırımın ardından başlayan kayıp bulma çalışmaları kapsamında her yıl toplu mezarlarda bulunan kurbanlar, kimlik tespitlerinin ardından 11 Temmuz'da düzenlenen törenle toprağa veriliyor. Bu yılki törenle birlikte anıt mezarlıkta toprağa verilen kurbanların sayısı 6 bin 765'e yükselecek. Srebrenitsa Katliamı, Avrupa'nın ortasında gerçekleşmiş ve tarihe kara bir leke olarak geçmiştir. Birleşmiş Milletler'in güvenli bölge ilan etmesine rağmen yaşanan bu insanlık dramı, dünya kamuoyunda derin izler bırakmıştır. Soykırımın sorumluları ise Lahey Adalet Divanı tarafından yargılanmış ve çeşitli hapis cezalarına çarptırılmışlardır.

Sırp komutan Ratko Mladic, eski Sırp lider Radovan Karadzic ve diğer suçlular, Srebrenitsa Soykırımı'ndan sorumlu tutularak adalet önünde hesap vermişlerdir. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder