adscode
adscode
adscode

AB Gürcistan'ın AB Üyelik Sürecini Durdurdu

AB'nin Gürcistan'a mali yardımı dondurduğu ve üyelik sürecinin durdurulduğu açıklandı.

AB Gürcistan'ın AB Üyelik Sürecini Durdurdu

AB'nin Gürcistan Delegasyonu'nun X hesabından paylaşılan bir açıklamada, AB'nin Gürcistan Büyükelçisi Pawel Herczynski'nin başkent Tiflis'te katıldığı etkinlikte ülkenin AB'ye katılım süreci hakkında açıklamalarda bulunduğu belirtildi. Herczynski, "Maalesef Gürcistan'ın AB'ye katılım süreci şimdilik durdurulmuştur. " ifadelerini kullandı. Kararın son AB Liderler Zirvesi'nde alındığı bildirildi.

Büyükelçi Herczynski, karar kapsamında AB'nin Gürcistan'a yönelik 2024 yılı için 30 milyon euro'luk mali yardımın da dondurulduğunu ve durumun daha da kötüleşmesi halinde başka tedbirlerin düşünüldüğünü belirtti. AB-Gürcistan ilişkilerinin düşük bir noktada olduğunu belirten Herczynski, durumu üzücü buldu.

Gürcistan'da yaşanan gösteriler ve kabul edilen "yabancı etkinin şeffaflığı" yasa tasarısının AB ile gerilim yaşanmasına neden olduğu ve AB'nin üyelik sürecini durdurma kararının bu gelişmelerden kaynaklandığı belirtiliyor. AB yetkilileri, Gürcistan hükümetini yasanın geri çekilmesi konusunda uyarıyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de hükümetin politikalarına devam etmesi halinde ülkenin AB üyeliğinin risk altında olduğu uyarısında bulunmuştu. Gürcistan, Mart 2022'de AB üyeliği için başvurmuş ve Aralık 2023'te aday ülke statüsü almıştı.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder