adscode
adscode
adscode

ABD, Irak'ta Askeri Varlığını Azaltmayı Planlıyor

Irak kaynakları ve ABD'li yetkililer tarafından dile getirilen bilgilere göre, ABD öncülüğündeki askeri koalisyonun Eylül ayında çekilmeye başlaması ve faaliyetlerini Eylül 2025'e kadar resmen sonlandırması bekleniyor.

ABD, Irak'ta Askeri Varlığını Azaltmayı Planlıyor

Dört Iraklı kaynak, Irak'ın ABD öncülüğündeki askeri koalisyonun Eylül ayında çekilmeye başlamasını ve koalisyonun faaliyetlerini Eylül 2025'e kadar resmen sonlandırmasını beklediğini söyledi. Bazı ABD güçlerinin danışman sıfatıyla kalması muhtemel.

Irak kaynakları ve ABD'li yetkililer, Irak'ın tutumunun bu hafta Washington'da düzenlenen güvenlik zirvesinde ABD'li yetkililerle görüşüldüğünü söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mathew Miller, düzenlediği basın toplantısında, tarafların bu hafta Washington'da bir araya gelerek DEAŞ tehdidi karşısında ABD öncülüğündeki koalisyonun misyonunun nasıl değiştirileceğini belirleyeceklerini söyledi. Miller, konuyla ilgili daha fazla ayrıntıya sahip olmadığını söyledi.

ABD öncülüğündeki güçler 2003 yılında Irak'ı işgal etmiş, devrik lider Saddam Hüseyin'i devirmiş, 2011 yılında çekilmiş, ancak 2014 yılında koalisyonun başında DEAŞ'a karşı savaşmak üzere geri dönmüştü. Şu anda Irak'ta yaklaşık 2 bin 500 askeri bulunan ABD, Irak'ın çeşitli bölgelerinde konuşlanmış durumda.

Anlaşma kapsamında kaç askerin ayrılacağı henüz belirsizliğini korurken, ABD yetkilileri, Irak'ta danışmanlık ve yardım misyonu kapsamında bazı askerlerin kalabileceğini belirtiyor. ABD'nin, İran'ın nüfuzunu kontrol etmek amacıyla Irak'ta askeri varlık bulundurma isteğinin de olduğu belirtiliyor.

ABD'nin Irak'taki varlığının İran'ı kontrol etme aracı olarak değerlendirildiği ifade edilirken, DEAŞ'ın yeniden toparlanma kabiliyetine yönelik endişeler de sürüyor. ABD ordusu, terör örgütü DEAŞ'a karşı zafer kazandığını ilan etse de örgütün hala belli bölgelerde saldırılar düzenleyebildiği belirtiliyor.

Irak Başbakanı Muhammed Şii el-Sudani için koalisyon güçlerinin geri çekilmesi anlaşması siyasi bir zafer olabilir ancak Sudani, hem Washington hem de Tahran ile olan ilişkileri dengede tutmaya çalışarak dikkatli adımlar atıyor. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder