adscode
adscode
adscode

Akıllı Sulama Sistemleri Tarıma Çözüm Oluyor

Akıllı sulama sistemleri tarımda su tasarrufu sağlayarak verimliliği artırıyor. Yapay zeka destekli sulama sistemleri hakkında detaylar.

Akıllı Sulama Sistemleri Tarıma Çözüm Oluyor

Tarımda su tasarrufu için geliştirilen akıllı sulama sistemleri, bitkinin ihtiyacı kadar suyun verilmesi ile su ve üretimden maksimum verimin elde edilmesini sağlıyor.

E-Sular firmasının kurucu ortağı ve elektrik elektronik mühendisi Fatma Aktaş, bu sistemler üzerine çalıştıklarını ve Türkiye ve Azerbaycan'da birçok çiftçiye hizmet verdiklerini belirtiyor.

Aktaş, su kullanımı verilerinin dijital tarımın yaygınlaşmasının önemini vurgulayarak, Türkiye'nin su fakiri olma yolunda ilerlediğini ve su israfının tarımda ciddi boyutlara ulaştığını ifade ediyor.

Yapay zeka destekli akıllı sulama sistemlerinin tarımda önemli avantajlar sağladığını söyleyen Aktaş, doğru zamanda ve miktarlarda sulama yapılmasının verimliliği artırdığını ve su ve enerji tasarrufu sağladığını belirtiyor. Geliştirilen sensörlerle toprak neminden sıcaklık ve tuzluluk değerlerine kadar birçok veri anlık olarak takip edilebiliyor.

Mobil uygulama aracılığıyla çiftçiler, arazilerindeki su vanalarını, sensörleri, pompaları rahatlıkla kontrol edebiliyor ve sulama süreçlerini otomatik olarak yönetebiliyorlar.

Ziraat mühendisi Gürcan Balcı, Chandler ceviz ağaçlarının olduğu arazide bu akıllı sulama sistemini kullanarak su tüketimini minimize ettiklerini ve bitkilerin ihtiyacı kadar su vererek verimliliği artırdıklarını söylüyor.

Mobil uygulamanın kullanımının pratik ve kolay olduğunu belirten Balcı, su vanalarını, pompaları ve kuyuları tek bir tuşla kontrol edebildiklerini ve su miktarını istedikleri seviyede tutabildiklerini ifade ediyor. Akıllı sulama sistemleri, tarımda su ve enerji tasarrufu sağlayarak verimliliği artırırken, çiftçilere de daha verimli bir üretim imkanı sunuyor.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder