adscode
adscode
adscode

Almanya, Ukrayna'ya IRIS-T Hava Savunma Sistemleri Teslim Ediyor

Almanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya IRIS-T hava savunma sistemleri teslim ediyor. Bu sistemlerle Ukrayna’nın güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Almanya, Ukrayna'ya IRIS-T Hava Savunma Sistemleri Teslim Ediyor

Almanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya 2 adet daha IRIS-T hava savunma sisteminin teslim edildiğini açıkladı. Sevkiyatla 1 adet IRIS-T SLS alçak irtifa hava savunma sistemi ve 1 adet IRIS-T SLM orta irtifa hava savunma sistemi Ukrayna'ya teslim edildi.

Daha önce de Almanya, Ukrayna’ya 3 adet IRIS-T SLM orta irtifa hava savunma sistemi ve 1 adet IRIS-T SLS alçak irtifa hava savunma sistemi teslim etmişti.Bu teslimatlarla birlikte Şubat 2022 tarihinde başlayan Ukrayna – Rusya savaşında Ukrayna tarafının güçlendirilmesi amaçlanmakta. Almanya, tahmini yenileme maliyetlerine göre yaklaşık 5. 2 milyar euro değerinde askeri ekipman ve muharebe aracı Ukrayna’ya teslim etmiş durumda. Ayrıca, 10. 000’den fazla Ukraynalı asker Almanya’da askeri eğitim aldı.

IRIS-T hava savunma sistemleri, roketler, seyir füzeleri, insansız hava araçları, helikopterler ve avcı uçakları dahil olmak üzere çeşitli alçak ve orta irtifa tehditlerini imha edebilmektedir. Sistem, farklı platformlara entegre edilebilir bir füze lançeri kullanmaktadır ve elektro-optik sistemle desteklenebilen bir AESA radarı bulunmaktadır.

Taktik Operasyon Merkezi iki operatör tarafından yönetilmekte, diğer sistem elemanlarına bağlantı telsiz veya fiber optik kablo aracılığıyla gerçekleşmektedir. IRIS-T SLS için düşük oranda modifiye edilmiş bir IRIS-T hava-hava füzesi kullanılmaktadır. Karadan atılan IRIS-T füzeleri 12 km menzil ve 8 km irtifaya sahiptir. M113 ZMA’larda tam mobil kullanımı için çalışmalar yürütülen IRIS-T SLS, yarı mobil tekerlekli ve paletli platformlarda da kullanılabilmektedir.

IRIS-T SLM için kullanılan füze ise IRIS-T SLS’ye kıyasla daha büyük bir roket motoru sayesinde 40 kilometre menzil ve 20 kilometrelik bir irtifaya sahiptir. İtme vektörü kontrollü katı yakıtlı motor, füzenin yüksek manevra kabiliyetine sahip hedeflere angaje olabilmesini sağlamaktadır. Füzede terminal safhaya kadar ısınmaya karşı ayrılan bir şapka ile korunan kızılötesi görüntüleyici arayıcı başlık bulunmaktadır. Arayıcı başlık, uçuş sırasında GPS destekli bir atalet navigasyon sistemi ile donatılmıştır.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder