Amasya’da Soğan Üretimi Artarak Rekolte Bekleniyor

Amasya’da soğan üretimi artış gösterirken, fiyat düşüşü çiftçileri endişelendiriyor.

Amasya’da Soğan Üretimi Artarak Rekolte Bekleniyor

Amasya’da 2023 yılında 74 bin dekar alanda üretimi yapılan soğanın ekimi bu yıl 5 bin dekar aratarak 79 bin dekara yükseldi. Yaklaşık 430 bin ton rekolte bekleniyor. Soğan, düşen fiyatı ve maliyetlerdeki artışın etkisiyle üreticileri üzdü.

Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, Amasya'nın Türkiye'nin soğan ihtiyacının yüzde 13’ünü karşıladığını belirterek, fiyat düşüklüğü nedeniyle çiftçilerin zor durumda olduğunu söyledi. Fiyattaki dalgalanmaya işaret eden Cebeci, yetkililerin çözüm bulacağına inandığını dile getirdi. Üretimde sıkıntı olmadığını, ancak sorunun tarım ürünlerinin satışında olduğunu belirtti. Soğan üreticisi Oğuz Çelik, geçen yıl Antalya bölgesine yapılan satışın bu yıl 3’te 1 düştüğünü ifade etti. Bu durum karşısında ailece ürettikleri soğanın bir kısmını depolara taşımak zorunda kaldıklarını söyledi.

Ayrıca, Amasya Ziraat Odası Başkanvekili İsmail Kurt, satılamayan soğanların tarlalarda kaldığını ve maliyetinin altına inen fiyatların çiftçileri endişelendirdiğini belirtti.