adscode
adscode
adscode

Amida Höyük'te 3 Farklı Dönemde Yangın İzi Tespit Edildi

Amida Höyük'ünde yapılan kazılarda 3 farklı dönemde yangın izine rastlandığı belirlendi. TÜBİTAK analizi sonucu, şehrin milattan önce 7 bin ile 5 bin yılları arasında 3 kez yakıldığı kesinleşti.

Amida Höyük'te 3 Farklı Dönemde Yangın İzi Tespit Edildi

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde bulunan Amida Höyük'te, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle yürütülen kazı çalışmalarında şehrin geçmişine dair önemli bulgular ortaya çıktı. Yapılan TÜBİTAK analizi sonucu, şehrin milattan önce 7 bin ile 5 bin yılları arasında 3 kez yangına maruz kaldığı belirlendi. Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, Amida Höyük'ündeki kazı çalışmalarının bölgenin tarihine ve turizmine büyük katkı sağladığını belirtti. Şehrin geçmişte Neolitik ve Kalkolitik dönemlerde 3 kez yanıp kül olduğunu açıklayan Yıldız, TÜBİTAK analiziyle bu bilginin kesinleştiğini ifade etti.

Amida Höyük'ünde ayrıca Roma dönemine ait saray kalıntıları bulunduğu ve daha alt katmanlarda Asur ve Huri saraylarına ait izlerin görüldüğü belirtildi.

Gelecek kazılarda daha eski tarihli yerleşim izlerine rastlanması ve çivi yazılı belgeler ile El Cezeri'nin eserlerine ait kalıntıların gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.

Amida Höyük'teki kazı çalışmalarının tamamlanması durumunda Diyarbakır'ın turizmine büyük katkı sağlayacağı ve bölgenin tarihine dair yeni bilgilerin ortaya çıkmasını sağlayacağı belirtiliyor. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder

Bakmadan Geçmeyin