adscode
adscode
adscode

Anadolu'nun ilk Türk camisi Menuçehr: Günde bir tek öğle ezanı okunuyor

Sultan Alparslan'ın fethinden sonra Türklerin Anadolu'da yaptırdığı ilk cami olan Menuçehr Camisi, ziyaretçilerini ağırlıyor. 2021 yılında ibadete açılan camide, cemaat olmadığı için bir tek öğle ezanı okunuyor.

Anadolu'nun ilk Türk camisi Menuçehr: Günde bir tek öğle ezanı okunuyor

Selçuklular'ın fethinden sonra Anadolu'ya yerleşen Türkler buradaki dini ve kültürel yapıyı da değiştirmiştir. İşte bu süreçte, 11.yy'da Şedadlı Emir Menuçehr tarafından inşa edilen Menuçehr Camisi, Anadolu'daki ilk Türk camisi olarak biliniyor. İnşa tarihi tam olarak bilinemese de konumu ve özelliği itibariyle dikkat çeken bir yapıya sahip.

TÜRKLERİN İLK VE EN ESKİ CAMİSİ: MENUÇEHR

Kars şehrinde Ani Ören Yeri'nde bulunan ve Ermenistan'la doğal sınırımız olan Arpaçay üzerinde dik bir yamacın kıyında inşa edilen bu caminin kitabesinde şu ifadeler yazmaktadır:

"Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla. Bu mescid ve minarenin yapılması büyük emir Sawr oğlu Şücauddevle Abu Suca Manuçehr tarafından Efendimiz, Ulu Sultan, Büyük Sehinsah Doğunun ve Batının Sultanı Fetih babası Alparslan oğlu Melik Şah'ın iktidarlan zamanında emredildi."

1072 yılında yapıldığı tahmin edilen Menuçehr Camisi, restorasyonlarının tamamlanmasının ardından 2021 yılında ibadete açıldı.

Anadolu'daki ilk Türk camisi Menuçehr Camisi'nde her gün öğle ezanı okunuyor ve ibadet ediliyor.

GÜNDE 1 VAKİT EZAN OKUNUYOR

Son dönemde Kars'a yönelik turistik ilgi artınca Ani Ören Yeri'nin de ziyaretçisi arttı. UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi'nde yer alan bu tarihi yapıdan, her gün öğle ezanı sesleri yükseliyor.

Cami cemaati olmadığı için camide 5 vakit ezan okunmuyor. İbadet yeri olması dolayısıyla sembolik olarak sadece öğle namazı vaktinde ezan okunuyor.

Şu anda cami tamamen ibadete hazır ve açık halde. Menuçehr Camisi'ni ziyaret edenler camide namaz kılabilmektedir.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder