adscode
adscode
adscode

Antik Kentte Bulunan Altın Dolu Çömlek Hazinesi

Michigan Üniversitesi liderliğindeki araştırma ekibi, Sinop Üniversitesi işbirliğiyle antik kentte altın dolu çömlek buldu.

Antik Kentte Bulunan Altın Dolu Çömlek Hazinesi

ABD'deki Michigan Üniversitesi'ne bağlı bilim insanlarının liderliğini yürüttüğü araştırma ekibi, Sinop Üniversitesi işbirliğiyle antik kentteki kazı çalışmalarını sürdürüyor. Kültür Bakanlığı izniyle 2022'de başlayan çalışmalar kapsamında, antik dönemlere ait çömlek parçaları gibi eserler çıkarılmıştı.

Michigan Üniversitesi, dün yaptığı açıklamada, antik kentte Ahameniş veya Pers İmparatorluğu dönemine ait altınlarla dolu bir çömlek bulunduğunu duyurdu. Çömleğin, Temmuz 2023'te çıkarıldığı belirtildi. Antik kentte yer alan bir evdeki odanın köşesinde bulunan altın sikkelerin, MÖ 5. yüzyılın sonlarına ait olduğu düşünülüyor. Arkeologlar, bulgulara dayanarak bu tarihe işaret ediyor. Perslerin, dareikos adlı altın sikkeleri 6. yüzyılın sonundan MÖ 334'e kadar basıldığı biliniyor. İskender ve onu takip eden hükümdarlar ise daha sonra kendi yüzlerini taşıyan sikkeler üretmeye başladı. Bu nedenle dareikos örneklerine nadir rastlanıyor. Bulunan altın sikkelerin, Manisa'nın Salihli ilçesindeki Sardis Antik Kenti'nde basıldığı tahmin ediliyor. Arkeologlar, altın dolu çömleğin yerinden alınmamasının bir felakete işaret ettiğini belirtiyor. Bir askerin bir aylık maaşı olan tek bir dareikosun gömülmesi, ciddi bir talihsizlik olduğunu gösteriyor. Definenin arkeolojik bağlamı, Ahameniş altın sikkelerinin kronolojisini belirlemekte önemli bir rol oynayacak. Notion, MÖ 6. yüzyılda Ahameniş İmparatorluğu'nun yönetimindeydi ve MÖ 5. yüzyıl başlarında Perslerden ayrıldıktan sonra tekrar Ahameniş topraklarına katılmıştı.

Altın sikkelerin bulunduğu tarihi olaylar hakkında kesin bir bilgi olmasa da, arkeologlar Peloponez Savaşı veya Atina ve Sparta arasındaki çatışmalardan kaynaklanabileceğini düşünüyor. Altın sikkeler, İzmir'deki Efes Müzesi'nde tutulurken, arkeologlar bölgedeki çalışmalarına devam ediyor. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder