adscode
adscode
adscode

Araç sahipleri isyanda! Fiyatlara yüzde 200 zam geldi

Ekonomi - Zorunlu trafik sigortası ve kasko fiyatları araç sahiplerini isyan ettirir hale getirdi. Bazı araç sahipleri, "Fiyatlar bir yılda yüzde 150-200 arası artmış buna dur diyecek, bu kurumlara ayar çekecek yok mu?" serzenişinde bulunuyor.

Araç sahipleri isyanda! Fiyatlara yüzde 200 zam geldi

Son dönemde zorunlu trafik sigortasını yenilemek isteyen araç sahipleri büyük bir sürprizle karşılaşıyor. Normal koşullarda kasko ile trafik sigortası arasında iki üç kat fark oluyordu. Son dönemlerde durum tersine döndü. Trafik sigortası, kasko ile neredeyse aynı fiyata geldi, bazı tekliflerde ise daha yüksek durumda...

TRAFİK SİGORTASI NEDEN DAHA PAHALI?

Trafik kazalarında kaskonun maliyeti daha yüksek olmasına rağmen son dönemlerde trafik sigortası fiyatları cep yakıyor.

Sektör temsilcileri, sigortacılıkta alınan paranın büyük bir bölümünün hasar olarak geri döndüğüne dikkat çekerken, fiyat belirlenmesinde daha önce meydana gelen hasarların etkili olduğunu vurguluyor.

FİYATLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Asgari ücretteki artışların işçilik ücretlerini de artırdığına vurgu yayan uzmanlar, “Enflasyon ile kura bağlı yükselmeler yedek parça fiyatını yükseltiyor. En önemli konu kamuda meydana gelen yasal sonuçlar, özellikle bedeni ve yaralanmalı kazalar sektöre çok ciddi maliyet unsuru oluşturuyor. AYM'nin yapmış olduğu uygulamanın iptal kararı sektördeki hasar prim öngörüsünü bozuyor. Uzun yıllar süren dava dosyalarında maliyetler büyüyor” yorumunda bulunuyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Anayasa'ya aykırı bulduğu gerekçesiyle araç satışının ardından zorunlu mali sorumluluk sigortasının 15 gün boyunca devam etmesine ilişkin düzenlemeyi iptal etmişti.

SERBEST TARİFE ÇAĞRISI

Sektörün 2023 yılında zorunlu trafik sigortasından meydana gelen zararı 13 milyar dolar iken, haziran sonu itibarıyla 10 milyar dolar konuşuluyor. Sigorta şirketlerinin 2024 sonu itibarıyla 20 milyar dolar gibi bir zarar ile karşı karşıya kalacağı belirtilirken, bu durumun fiyatlara yansımasının da kaçınılmaz olduğu dile getiriliyor.

Sektör temsilcileri, fiyatların düzelmesi için tarifelerin serbest hale gelmesi gerektiğini belirtiyor. Böylece şirketlerin maliyetlere uygun poliçeler sunabileceği ifade ediliyor.

KASKODA FİYAT ARTIŞI YAŞANIR MI?

Öte yandan kasko fiyatlarında bir artış beklenmediği aktarılırken, enflasyon ve döviz etkisiyle fiyatların yükselebileceği de gelen açıklamalar arasında.

LÜTFEN BİRİLERİ SESİMİZİ DUYSUN

Konuya ilişkin isyanını dile getiren bir araç sahibi ise şu ifadeleri kullandı:

"2023 yılı Eylül ayında 2015 model aracıma 3.400 TL yaptırdığım trafik sigortası 2024 yılı Eylül ayında 7.500 - 9.500 TL arası çıkıyor. Kaza yapmadım ve hasarsızlık indiriminden faydalanmama rağmen bu rakam çıkıyor. Bir yılda yüzde 150-200 arası artmış buna dur diyecek, bu kurumlara ayar çekecek yok mu?. Lütfen sesimiz olun"

KASKO VE TRAFİK SİGORTASI FİYATI NE KADAR?

İstanbul'da kasko fiyatları ortalama bir hususi otomobilde 10-12 bin lira civarında seyrediyor.

Ortalama trafik sigortası fiyatları ise bazı tekliflerde 13-14 bin lirayı buluyor.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder