Arguvan'da Geleneksel Pekmez Üretimi

Malatya Arguvan'da yapılan geleneksel pekmez üretimi hakkında detaylı bilgiler.

Arguvan'da Geleneksel Pekmez Üretimi

Malatya Arguvan'da, hasat mevsimiyle birlikte yaprağı ipek böcekçiliğinde kullanılan dut ağaçlarının meyvesi günümüzde çeşitli işlemlerden geçirilerek pekmez olarak tüketiliyor. Dutun olgunlaşmasıyla birlikte, sabahın erken saatlerinde bahçelerin yolunu tutan çiftçiler pekmez üretimi için zahmetli bir uğraşa başlıyor. Toplanan dutlar özenle ayıklanıp yıkandıktan sonra kazanlarda odun ateşinde saatlerce kaynatılarak doğal pekmeze dönüştürülüyor. Üretilen pekmezlerin bir kısmı kış aylarında tüketilmek üzere muhafaza edilirken, bir kısmı da satılarak ev ekonomilerine katkıda bulunuyor. Pekmez üreticileri, kilogramını 200 TL'den satışa sunduklarını belirterek, dutun pekmeze dönüşme sürecinin zorluğuna dikkat çekiyor.