Haber7 / Özel
817 bin üyesiyle Türkiye’nin en büyük Odası olan İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, geride bıraktığımız 2024 yılını ve 2025 yılı beklentilerini Haber7.com’a değerlendirdi.
YABANCI YATIRIMLAR 15 MİLYAR DOLARI AŞTI
Avdagiç, Türkiye'ye gelen yabancı yatırımların dönem dönem 15 milyar dolarların da üzerine çıktığını ve başarılı neticeler olduğunu belirterek, Türkiye'nin ağırlıklı olarak selektif yatırımları çekmek için politika geliştirmesi gerektiğine dikkati çekti.
Yüksek teknoloji üreten, içeren, yüksek katkıda bulunan sektörlere yönelik politika geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Avdagiç, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın zaten bununla ilgili çok önemli açılımı var. Bu açılım da bu istikamette çalışmaları içeriyor. Ümit ediyorum ki bunun ilk adımlarını alınan adımlarını 2025 yılında görüyor olacağız." değerlendirmesinde bulundu.
“EKONOMİ PROGRAMINDA ‘ÜRETİM VE İHRACATI ÖNCELİKLENDİREN REFORMLARIN’ BAŞ AKTÖR OLACAĞI BİR FAZA GEÇİLMESİNİN VAKTİDİR”
Avdagiç, Türkiye'nin özellikle kendi civarındaki, yakın Balkan ve Doğu Avrupa coğrafyasındaki ülkelerin verdiği teşvikleri de irdeleyerek kendisini daha avantajlı hale getirecek yaklaşımları oluşturarak, yatırımları seri bir şekilde çekebiliyor olması gerektiğini belirtti.
Şekib Avdagiç, 2024 yılının enflasyonla mücadele ve finansal istikrarın yeniden tesis edilmesine adanmış bir yıl olduğunu kaydetti. Avdagiç, "Ekonomi programında artık ‘üretim ve ihracatı önceliklendiren reformların’ baş aktör olacağı bir faza geçilmesinin vaktidir. Yeni yılda özellikle ihracatçının ve ihracata çalışan sektörlerin “rekabetçiliğini koruyacak” adımların atılması ve tedbirlerin alınması, iş dünyasının öncelikli beklentisidir. Zira her daim vurguladığımız gibi, enflasyonda kalıcı düşüşe asıl ve en büyük desteği üretim, istihdam, ihracat ve yatırımlar verecektir." dedi.
BÜYÜME HEDEFİ RAHATLIKLA YAKALANABİLİR
İTO Başkanı Avdagiç, Türkiye’nin potansiyel olarak yüzde 5 büyüme hedefini rahatlıkla yakalayabilecek bir ülke olduğunu, ancak enflasyonla mücadele politikaları elbette büyüme rakamlarından fedakarlık anlamına geldiğini ve bu yılı yüzde 3-3,5 arası bir büyümeyle tamamlamaya hazırlandığımızı kaydetti.
Avdagiç, “Önümüzdeki yıl üretim, ihracat ve yatırıma yönelik selektif kredi politikaları uygulanırsa, ihracatçının rekabetçiliğine destek verecek kur düzeyleri yakalanırsa elbette büyüme hedefine ulaşmak mümkün olabilir. Beklentimiz bundan sonraki süreçte, üretim, yatırım ve ihracatı destekleyecek politikalarla kalıcı enflasyon hedeflerimizi yakalamak.” değerlendirmesinde bulundu.
Gönder