adscode
adscode
adscode

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Açıklaması Yaptı

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, Srebrenitsa Soykırımı'nın yıl dönümü için duygusal bir açıklama yaptı.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Açıklaması Yaptı

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Buric, Srebrenitsa Soykırımı'nın yıl dönümüne ilişkin yaptığı açıklamada, sadece etnik kökenleri ve dinleri nedeniyle katledilen binlerce erkeği ve erkek çocuğunu anıyoruz.

1995'te Sırpların gerçekleştirdiği soykırımı "kıta tarihinin en karanlık sayfalarından biri" olarak nitelendiren Buric, soykırım suçunun geri alınamaz olduğunu vurguladı ve benzer acıların bir daha yaşanmaması için dersler çıkarılması gerektiğini belirtti.

"Avrupa Konseyi insan haklarını, demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü desteklemeye devam edecektir" diyen Buric, inkar, tarihsel revizyon ve savaş suçlularının yüceltilmesi gibi uygulamaların son bulması gerektiğini ifade etti.

11 Temmuz 1995'te Srebrenitsa'nın Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından yaşanan katliamda en az 8 bin 372 Boşnak erkeği katledilmişti. Uluslararası Adalet Divanı, Srebrenitsa soykırımını 2007'de soykırım olarak nitelendirmişti. Her yıl 11 Temmuz'da düzenlenen anma törenleriyle Srebrenitsa Soykırımı kurbanları toprağa veriliyor. Bu yılki törenlerden sonra Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedilecek kurban sayısı 6 bin 765 olacak. Cenazeler, çeşitli noktalardan çıkarılarak ailelerine teslim ediliyor.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder