adscode
adscode
adscode

Avrupa Parlamentosu ndaki rüşvet operasyonunda yeni gelişme Eva Kaili görevden alındı

Son dakika Avrupa Parlamentosu ndaki oylamada yolsuzluk iddiası ile tutuklanan Yunan siyasetçi Eva Kaili nin başkan yardımcılığı görevinden alınmasına karar verildi.

Avrupa Parlamentosu ndaki rüşvet operasyonunda yeni gelişme Eva Kaili görevden alındı

 

Avrupa Parlamentosu'ndaki oylamada yolsuzluk iddiası ile tutuklanan Yunan siyasetçi Eva Kaili'nin başkan yardımcılığı görevinden alınmasına karar verildi.


Belçika Federal Savcılığı, 9 Aralık'ta, ismi verilmeyen bir Körfez ülkesinin birkaç aydır AP'nin kararlarını etkilemek amacıyla AP'de stratejik konumdaki kişilere büyük miktarda nakit para verdiği, maddi değeri yüksek hediyeler teklif ettiği şüphesiyle soruşturma açıldığını duyurmuştu.

Avrupa Parlamentosu'nda yapılan oylama Yunan siyasetçi Eva Kaili'nin başkan yardımcılığı görevinden alınmasına karar verildi. Oylamada 625 kişi Kaili'nin görevden alınması yönünde oy verirken, 1 kişi aksi yönde oy kullandı.


BELÇİKA POLİSİ'NDEN OPERASYON
Belçikalı emniyet güçleri, hafta sonu bir şüphelinin evinde 500 bin sterlin, diğer şüphelinin dairesinde 130 bin sterlin ve Brüksel'deki bir otel odasında bir bavulun içinde 650 bin strerlin olmak üzere üç farklı yerden 1.3 milyon sterlinlik nakit ele geçirildiğini duyurdu.

Paranın Katar tarafından verildiği iddia ediliyor. Müfettişler soruşturma kapsamında 10 parlamento çalışanının telefon ve bilgisayarına el koydu.

AP'DEKİ RÜŞVET OPERASYONU

Belçika polisince, AP'nin başkan yardımcılarından Yunan milletvekili Eva Kaili ile 5 kişinin evlerinde yapılan aramalarda yüksek miktarda nakit para, bilgisayar ekipmanı ve cep telefonu ele geçirildiği ifade edilmişti.

Basında çıkan haberlerde, Eva Kaili ve bazı parlamenterlerin, AP'nin ekonomik ve siyasi kararlarını etkilemek üzere Katar'dan rüşvet aldığı iddia edilmiş, Kaili dahil 4 kişinin "yolsuzluk soruşturması" kapsamında gözaltına alındığı bildirilmişti.

Kaili ile AP'deki Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı'nın (S&D) eski İtalyan milletvekili ve İtalyan Articulo Uno Partisi Üyesi Pier-Antonio Panzeri, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Luca Visentini ve S&D grubundan asistan Francesco Giorgi'nin gözaltına alınanlar arasında yer aldığı aktarılmıştı.


KATAR İDDİALARI REDDETTİ

Katar ise AP'nin bazı ekonomik ve siyasi kararlarını etkilemek için stratejik konumdaki kişilere rüşvet verdiği yönündeki iddiaları yalanlamıştı.

Katar Avrupa Birliği Misyonundan yapılan açıklamada, "Basında haberleri çıkan bazı kişilere yönelik suçlamalarla Katar'ın ilişkilendirilme çabalarının kesin bir dille reddedildiği" belirtilmiş, Katar devletinin birtakım iddialarla ilişkilendirildiği bu haberlerin, asılsız olduğu ifade edilmişti.

AB KOMİSYON BAŞKAN YARDIMCISI: HEDİYE ALMADIM
Avrupa Parlamentosu (AP) bağlantılı yolsuzluk soruşturmasının ardından Katar bağlantıları nedeniyle eleştirilen Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, Katar'dan "futbol topu ve çikolata dışında hediye almadığını" söyledi.

Katar'da düzenlenen FIFA 2022 Dünya Kupası'nın açılışına AB Komisyonunu temsilen katılan AB Komisyonunun Yunan üyesi ve Başkan Yardımcısı Schinas, Fransa'nın Strazburg kentinde düzenlenen AP Genel Kurulu sırasında düzenlediği basın toplantısında Katar ile bağlantılarını soran gazetecilere yanıt verdi.

Katar'daki iş gücü reformunu neden desteklediği sorulan Schinas, AB Komisyonu ve Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) pozisyonunu savunduğunu belirtti.

Şeffaflık yanlısı olduğunu vurgulayan Schinas, Katarlı yetkililerle yaptığı toplantıların da şeffaf olduğunu dile getirdi.

Schinas, bir gazetecinin, "Katar'dan hediye veya başka bir şey aldınız mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Evet, Katar'dan bir futbol topu ve bir kutu çikolata aldım. Onları da beni stadyuma götüren şoföre bıraktım. Bir de Dünya Kupası hatırası malzemeler vardı. Hepsi AB Komisyonunun hediye kayıt eşiğinin altındaydı."

Schinas, kendisinin de Katarlı bakanlara, AB Komisyonunun protokol servisi tarafından sağlanan mum ve kağıt ağırlığı gibi hediyeler verdiğini aktardı.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder

Bakmadan Geçmeyin