adscode
adscode
adscode

Avusturya’daki seçimlerin favrorisi Nazilerin kurduğu aşırı sağcı parti

Avusturya’da son kamuoyu yoklamalarında birinci sırada gösterilen aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi'nin (FPÖ) Nazi geçmişine rağmen 29 Eylül'de düzenlenecek genel seçimden galip ayrılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Avusturya’daki seçimlerin favrorisi Nazilerin kurduğu aşırı sağcı parti

Aşırı sağcı FPÖ haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki zaferinden sonra anketlerde önde görünüyor.

İLK DEFA ÖNDELER

İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde ilk defa bir seçimde birinci sıraya yükselen aşırı sağcıların, Avusturya'daki tüm anketlerde milletvekili seçiminin kazananı olması bekleniyor. FPÖ'nün seçimde en az yüzde 28 oy alacağı tahmin ediliyor.

'BÜYÜK ALMAN İMPARATORLUĞU'

Nazi diktatör Adolf Hitler’in Almanya’da iktidarı ele geçirdiği 1933 sonrasında Avusturya’da da varlık göstermeye başlayan Nazi ideolojisi ve bu ideolojinin en önemli savlarından biri olan "büyük Alman imparatorluğunu kurma" hayali yolunda 1938’de müstakil bir devlet olan Avusturya, Nazi Almanyası'na katılarak bu ülkenin bir eyaleti oldu.

68 YIL ÖNCE KURULAN NAZİ PARTİ

FPÖ ise Avusturya'nın tanınmış Nazilerinden toprak sahibi, Nazilerin sivillerden oluşan silahlı yapısı SS içinde tümgeneral düzeyinde görev yapmış ve İkinci Dünya Savaşının bitimine kadar da Nazi parlamentosunun üyesi Nazi ideolojisine hizmet eden Anton Reinthaller tarafından 1956'da kuruldu.

Reinthaller, savaş sonrasındaki hapis cezasının ardından kendisi gibi tanınmış Nazi yoldaşlarıyla kurduğu partiye 1958'de ölmesine kadar genel başkanlık yaptı. Kurucu üyeleri tanınmış Nazilerden oluşan aşırı sağcı partinin siyaset serüveni, Soğuk Savaş döneminde İkinci Dünya Savaşı’na ait anıların tazeliğini koruması, Yahudi soykırımına ilişkin her geçen gün yeni unsurların ortaya çıkması ve bu korkunç katliama dair hatıraların hafızalarda bıraktığı derin izler nedeniyle çok silik bir şekilde ilerledi.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder