adscode
adscode
adscode

Bağışlanan kanların üçte biri İstanbul da test ediliyor

TÜRKİYE de bağışlanan kanların üçte biri Kızılay'ın en büyük laboratuvarı olan Kuzey Marmara Bölge Kan Merkezi nde test ediliyor

Bağışlanan kanların üçte biri İstanbul da test ediliyor

TÜRKİYE'de bağışlanan kanların üçte biri, Kızılay'ın en büyük laboratuvarı olan Kuzey Marmara Bölge Kan Merkezi'nde test ediliyor. Kan örnekleri, Hepatit, HIV gibi kanla bulaşabilecek hastalıkları kuluçka döneminde dahi yakalayabilecek ileri düzey NAT testlerinin yanı sıra, 10'dan fazla teste tabi tutuluyor. Kuzey Marmara Bölge Kan Merkezi Müdürü Uzm. Dr. İlhan Birinci, kan stoklarında gelinen son durumu anlattı. Birinci, "Kızılay kanları satıyor" tepkileriyle ilgili de "Kızılay'ın kar amaçlı kan satması söz konusu değil. Tüm dünyada olduğu gibi güvenli kan bankacılığı için yapılan testler, soğuk zincir saklama koşulları, kanların ihtiyaç bölgelerine ulaştırılması gibi kalemlerin maliyeti faturalandırılır" dedi.


Deprem sonrası yaşanan çadır polemiği ile gündeme gelen Kızılay'da yaşanan 'kan stoğu krizi', duyarlı vatandaşların, yapılan çağrılara yanıt vererek kan vermeye gitmesiyle bir nebze de olsa aşıldı Kan stokları şu anki ihtiyacı karşılayacak düzeye gelse de, okulların ara tatile girmesi ve Ramazan Bayramı'nın da eklenmesiyle, bayram sonrasına ertelenen pek çok ameliyat için, yeniden kan sıkıntısı çıkabileceği belirtiliyor. Kızılay'ın Türkiye 'deki en büyük bölge laboratuvarı olan Kartal'daki Kuzey Marmara Bölge Kan Merkezi'nin soğuk zincir depolarında, normalde en kolay bulunan kan gruplarından A Rh (+) ve 0 Rh (+) gibi kan gruplarının olduğu rafların dahi boş kalması dikkat çekti. Demirören Haber Ajansı, pek çok ilden gelen kan numunelerinin test, saklanma ve dağıtım öncesi süreçlerini görüntüledi. Kuzey Marmara BKM Müdürü Uzm. Dr. İlhan Birinci, kan stoklarındaki son durum ve iddialarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder