Baraj suları çekilince ortaya çıktı duyan görmeye geldi

Batmanda Ilısu Prof Dr Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santralinin HES su seviyesinin düşmesiyle Oymataş köyü Soğuksu mezrası yeniden ortaya çıktı

Baraj suları çekilince ortaya çıktı duyan görmeye geldi

Dicle Nehri üzerindeki en büyük baraj olan, göl sahası Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt, Şırnak sınırları içinde yer alan, dolgu hacmi bakımından Türkiye'nin 2'nci büyük, kurulu güç bakımından 4'üncü büyük barajı olan, ön yüzü beton kaplı baraj tipinde dolgu hacmi bakımından da dünyada birinci olan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali, tamamlanmasının ardından su tutmasıyla 2020'de devreye alındı.

Baraj suları çekilince ortaya çıktı, duyan görmeye gitti
DHA'nın haberine göre su tutmasıyla birlikte bazı yerleşim yerleri, su altında kaldı. Bu yerleşim yerlerinden biri olan ve yaklaşık 150 hanenin bulunduğu Batman'ın Oymataş Köyü Soğuksu mezrası da 2020'de yükselen suyla birlikte su altında kaldı.

Baraj suları çekilince ortaya çıktı, duyan görmeye gitti
Su altında kalan yapılar, barajdaki su seviyesinin çekilmesiyle tekrar ortaya çıktı. Evlerinin ortaya çıktığını duyan mezra sakinleri, eski yerleşim yerlerini ziyaret ederek, anılarını canlandırdı.

"HATIRALARIMIZI UNUTAMIYORUZ"

Çocukluğunun geçtiği mezrayı ziyaret eden Müslüm Turan, doğup büyüdüğü yeri unutamadığını belirterek, "Mayıs 2020'de burası Ilısu Barajı altında kaldı. Biz de köyü terk etmek zorunda kaldık. Ilısu Barajı çekildikten sonra biz de anılarımızı görmeye geldik. Eski hatıralarımızı canlandırmaya geldik. İçimiz acıdı ama yapacak da hiçbir şey yok.