adscode
adscode
adscode

Batı Trakya Türk Azınlık Okullarının Kapatılması Lozan Antlaşması'na Aykırı

Batı Trakya Türk Azınlık okullarının öğrenci azlığı ve ekonomik gerekçelerle kapatılmasının Lozan Antlaşması'na aykırı olduğu belirtiliyor.

Batı Trakya Türk Azınlık Okullarının Kapatılması Lozan Antlaşması'na Aykırı

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) Başkanı Aydın Ahmet, azınlık okullarının öğrenci azlığı ve ekonomik tasarruflar gerekçesiyle kapatılmasının Lozan Antlaşması’na aykırı olduğunu belirtti.

Yunanistan'ın Batı Trakya Türk Azınlık eğitiminin statüsünü görmezden gelerek, genel eğitim uygulamalarını azınlık okullarına da devam ettiğini vurguladı. Ahmet, kapatılan okulların sayısının arttığını ve azınlıkla hiçbir zaman istişare edilmediğini ifade etti.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) tarafından yayımlanan açıklamada da, Yunanistan'ın eğitim özerkliğine saygı duymadığı ve azınlık okullarını sistematik olarak kapatmaya devam ettiği belirtildi.

Yunan hükümeti ise kapatmaların öğrenci yetersizliği nedeniyle olduğunu iddia ediyor ancak Batı Trakyalı veliler bunun azınlık öğrencilerinin devlet okullarına yönlendirilmesi amacını taşıdığını düşünüyor.

Yunanistan'ın Batı Trakya'daki Türk azınlık ilkokullarını kapatma kararı, Lozan Antlaşması'na aykırı olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor ve azınlığın eğitim hakkının gasp edildiği belirtiliyor. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder