adscode
adscode
adscode

Biyonik Bacaklarla Dans ve Koşu Artık Mümkün

ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları tarafından yapılan bir araştırmada, biyonik bacakların beyin faaliyetini kontrol eden sinirlerle iletişimi incelendi ve sonuçlar oldukça cesaret verici.

Biyonik Bacaklarla Dans ve Koşu Artık Mümkün

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, Nature Medicine dergisinde yayımlanan bir çalışmada biyonik bacakların kaslardaki sinirlerle nasıl iletişim kurduğunu incelediler.

Dizden aşağısı ampute edilmiş olan 14 kişinin yer aldığı araştırmada, 7 kişiye nöroprotez teknolojisiyle geliştirilen biyonik bacaklar takıldı, diğer 7 kişi ise standart protez bacaklar kullandı. Yapılan incelemeler sonucunda, biyonik bacak kullananların diğer gruba göre yüzde 41 daha hızlı yürüdüğü tespit edildi. Dans ederken ve koşarken dahi sorunsuz hareket edebilen bu kişiler, doğal ve normal hızda yürüyebiliyorlar. Proteze yerleştirilen sensörler sayesinde bacak, ne kadar bükülmesi gerektiğini ve ne kadar güç harcanması gerektiğini anlayabiliyor. Araştırmayı yürüten Hugh Herr, bu buluşu "mucizevi" olarak nitelendirerek, protez yapımında önemli bir dönüm noktası olabileceğini belirtti.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder