Dünyanın en büyük havacılık şirketlerinden Boeing’in ABD Batı Kıyısı’ndaki fabrikalarında çalışan işçiler, yeni bir sözleşme teklifini kabul ederek çoğu uçak üretimini durduran yedi haftalık grevi sona erdirdi.
Sendikanın açıklamasına göre, üyelerin yüzde 59’u dört yıla yayılan yüzde 38’lik maaş artışını içeren sözleşmeye "evet" oyu verdi. Bu gelişme, son haftalarda iki kez reddedilen tekliflerin ardından yeni Boeing CEO’su Kelly Ortberg üzerindeki baskıyı hafifletti.
Sendikanın baş müzakerecisi Jon Holden, sonuçlar açıklandıktan sonra üyelere "Bu bir zafer. Başımız dik olabilir," dedi.
Boeing’in en büyük sendikasının 16 yıl aradan sonraki ilk grevi sona erdi
Boeing’in ABD Batı Kıyısı’ndaki fabrika işçilerini temsil eden Uluslararası Makine ve Havacılık İşçileri Birliği (IAM), Kuzey Amerika’nın en büyük havacılık sendikası olarak biliniyor. IAM üyeleri, sendikanın 1930’larda Boeing bölümünü kurmasından bu yana toplam sekiz kez greve gitmiş durumda. 13 Eylül’de başlayan son grev, sendika belgelerine göre IAM tarafından düzenlenen grevler arasında yer alıyor. Boeing işçileri Pazartesi günü yapılan oylama ile grevin sona ermesine karar verdi.
1948: Kapanış ve kıdem sorunları nedeniyle 140 gün süren en uzun grev düzenlendi.
1965: 19 günlük grev, kıdem koşulları, şikayet prosedürleri ve bağımlı sağlık sigortasında iyileştirmeler sağladı.
1977: 45 günlük grev, emeklilik ve emekli sağlık sigortası haklarında gelişmelerle sona erdi.
1989: 48 günlük grev fazla mesai koşullarında değişiklikle sonuçlandı.
1995: 69 günlük grev, emeklilik, iş güvencesi ve işten çıkarılma haklarında değişikliklerle sona erdi.
2005: 28 günlük grev, sağlık sigortası, emekli tıbbi hakları, emeklilik ve kıdem haklarında gelişme sağladı.
2008: 57 günlük grevde sağlık sigortası ve emeklilik konusunda ilerleme kaydedildi.
2024: İşçiler, yeni sözleşmeyi onaylamadan önce 53 gün boyunca greve gittiler.
Üretimin normale dönmesi haftalar sürebilir
Grev sona erse de uçak üretiminin normale dönmesi haftalar alacak. Şirket içindeki kaynaklara göre, Boeing’in 737 MAX üretiminin aylık tek haneli seviyelerde kalması bekleniyor; bu, grev öncesi hedeflenen aylık 38 uçaktan oldukça düşük bir rakam. İşçilerin Çarşamba günü itibarıyla yeniden uçak üretimine başlaması planlanırken, tamamının 12 Kasım’a kadar işbaşı yapması gerekiyor. Ancak Boeing, uzun süre fabrika dışında kalan bazı işçilerin yeniden eğitime ihtiyaç duyabileceği konusunda uyardı.
GREV BOEING’E GÜNLÜK 100 MİLYON DOLARA MAL OLDU
Analistler, grevin Boeing’e günlük yaklaşık 100 milyon dolarlık gelir kaybına neden olduğunu belirtti. Şirket, yatırım derecesindeki kredi notunu korumak için geçen hafta yatırımcılardan 24 milyar dolarlık bir fon sağladı. Yeni CEO Ortberg’in ise, on yılı aşkın süredir enflasyon karşısında gerileyen maaşlar ve Seattle bölgesindeki hızla artan yaşam maliyetleri nedeniyle öfke birikimi yaşayan işçilerle ilişkileri yeniden inşa etmesi bekleniyor.
Boeing, yeni dört yıllık sözleşme sonunda işçilerin yıllık ortalama maaşının 75.608 dolardan 119.309 dolara çıkacağını açıkladı. Jefferies analistlerine göre, maaş artışı Boeing’in maaş bütçesine dört yılda 1,1 milyar dolarlık ek yük getirebilir. Ayrıca, her bir sendika üyesine ödenmesi planlanan 12.000 dolarlık onay bonusu ise şirkete 396 milyon dolarlık ek maliyet yaratabilir.
Gönder