adscode
adscode
adscode

Büyük Alevi Kurultayı Alevi Dernekler Federasyonu Başkanı Celal Fıratİktidar Bizi Kimliksizleştirip Sünnileştirmek İstiyor

Alevi örgütleri İstanbul Yenikapı Gösteri Merkezi nde Büyük Alevi Kurultay düzenledi

Büyük Alevi Kurultayı Alevi Dernekler Federasyonu Başkanı Celal Fıratİktidar Bizi Kimliksizleştirip Sünnileştirmek İstiyor

Kurultayda konuşan Alevi Dernekler Federasyonu Başkanı Celal Fırat, "Devlet ve siyasi iktidar inancımızla uğraşıyor. Muktedirler, Aleviliğin İslam’ın içinde bir kültür mü, yorum mu, mezhep mi, yoldan çıkmışlık mı yoksa sapkınlık mı, nedir onu sorguluyor? Hangisi kendisi için yararlı olacaksa ona göre bir Alevilik yaratmaya çalışıyor. Bizi kimliksizleştirip, Sünnileştirmek istiyor. Yola getiremediklerini sapkınlıkla itham ediyor, iftiralarla halkları birbirine düşürüyor. Muktedirler bu politikaları bir öteye taşıyarak meydanlarda ana muhalefet partisinin liderini Alevi kimliği nedeniyle yuhalatıyor. Bu yaklaşımın bir devamını yürüten iktidar ve ona yakın güçler bu ülke de Alevi bir Cumhurbaşkanı olamaz diyor. Bal gibi de olur" dedi.

Alevi örgütleri, İstanbul Yenikapı Gösteri Merkezi'nde "Büyük Alevi Kurultayı" düzenledi. Kurultayda konuşan Alevi Dernekler Federasyonu Başkanı Celal Fırat, "Devlet ve siyasi iktidar inancımızla uğraşıyor. Muktedirler, Aleviliğin İslam'ın içinde bir kültür mü, yorum mu, mezhep mi, yoldan çıkmışlık mı yoksa sapkınlık mı, nedir onu sorguluyor? Hangisi kendisi için yararlı olacaksa ona göre bir Alevilik yaratmaya çalışıyor. Bizi kimliksizleştirip, Sünnileştirmek istiyor. Yola getiremediklerini sapkınlıkla itham ediyor, iftiralarla halkları birbirine düşürüyor. Muktedirler bu politikaları bir öteye taşıyarak meydanlarda ana muhalefet partisinin liderini Alevi kimliği nedeniyle yuhalatıyor. Bu yaklaşımın bir devamını yürüten iktidar ve ona yakın güçler bu ülke de Alevi bir Cumhurbaşkanı olamaz diyor. Bal gibi de olur" dedi.

 

İstanbul'da, Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde, "Laik ve Demokratik Türkiye İçin Büyük Alevi Kurultayı" düzenlendi. Kurultay, Alevi ve Bektaşi toplumunun örgütlü 7 çatı kurumu olan Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Demokratik Alevi Dernekleri tarafından düzenlendi. Kurultayda, Alevilerin talepleri dile getirildi.

ALEVİLERİN TALEPLERİ PANKARTLARA YAZILDI

Gösteri merkezinde asılan pankartlarda;, "Çağdaş, bilimsel, laik, anadilde eğitim", "Doğa ve canlı kıyımına hayır", "Zorunlu din dersleri kaldırılsın", "Savaşa hayır", "Barış", "Ekonomide adalet", "Madımak, utanç müzesi olsun", "Ocağıma, inancıma dokunma", "Diyanet kapatılsın", "Zorunlu din dersleri kaldırılsın", "Aleviler vardır, Alevilik haktır", "Dergahlarımızı istiyoruz", "Demokrasi", "Laiklik", "Adalet", "Eşit haklar", "Yeni Anayasa" talepleri sıralandı.

ÇOK SAYIDA MİLLETVEKİLİ, DERNEK VE STK TEMSİLCİSİ KATILDI

Kurultaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, CHP milletvekilleri Yüksel Mansur Kılıç, Sibel Özdemir, Ali Şeker, Sezgin Tanrıkulu, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Musa Piroğlu, Alican Ünlü, Züleyha Gülüm, Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Barış Atay, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Demir, Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cem Avşar, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Almanya CHP Köln Başkanı Günay Çoban, Beşiktaş, Küçükçekmece, Adalar, Esenyurt, Avcılar, Maltepe, Sarıyer, Beylikdüzü ve başkaca ilçe belediye başkanları ve çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcileri katıldı.

Sunum konuşmalarıyla başlayan kurultayda Türkçe, Kürtçe, Zazaca, Almanca, Fransızca, İngilizce ve Arapça olmak üzere 7 farklı dilde Çerağ uyandırılması yapıldı. Alevi inancında uyandırılan çerağ-delil; hakk meydanını aydınlatarak ibadete başlama noktası anlamına geliyor. Bu aydınlatma, 'Hakk Muhammed Ali Nuru'nu sembolize eder. Çerağ uyandırılmasından sonra, Alevi ibadetlerinden önce yapılan bir çeşit dua olan Dar Gülbengi yapıldı. Ardından sinevizyon gösterisi izlendi. Sinevizyon gösterisinin ardından semah ve üçleme (Allah-Muhammed-Ali) yapıldı.

Siyasi partilerin genel başkanları da kurultaya mesajlar gönderdi. Bu mesajlar kurultayda okundu.

 

 

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder

Bakmadan Geçmeyin