Başsavcılık Pazartesi günü, Bangladeş mahkemesinin kayıp vakalarında rolü olduğu iddiasıyla sürgündeki eski Başbakan Şeyh Hasina hakkında, ikinci bir tutuklama emri çıkardığını duyurdu.
SON TARİH 12 ŞUBAT!
Hükümeti döneminde Hasina tarafından insanlığa karşı işlenen suçları yargılamak üzere kurulan Uluslararası Suçlar Mahkemesi, Hasina'nın çoğu güvenlik güçlerinde görev yapan 11 yakın yardımcısı hakkında da yakalama emri çıkardı ve yetkililerin bu kişileri 12 Şubat'a kadar mahkeme önüne çıkarmalarını istedi.
Bilindiği üzere Hasina 5 Ağustos'ta bir ayaklanma sırasında Hindistan'dan kaçmıştı. Muhammed Yunus başkanlığında kurulan geçici hükümet 8 Ağustos'ta göreve başlamıştı.
1500'DEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ
Muhammed Yunus liderliğindeki hükümet, Hasina ve beraberindekileri ayaklanmalarda 1,500'den fazla kişiyi öldürmek ve 22,000'den fazla kişiyi de yaralamaktan yargılayarak adalete teslim etmek için mümkün olan her şeyi yapacağını söyledi.
Ancak Hasina iddiaları defalarca reddetti.
Hakim Golam Mortuza Mozumder, savcılık makamının başvurusu neticesinde kararı verdi.
SUÇLAMALARDA ADI GEÇEN TANIDIK İSİMLER DE VAR!
Hasina'nın eski savunma danışmanı Tümgeneral (E) Tarique Ahmed Siddique ve eski emniyet genel müdürü Benazir Ahmed de suçlamalarda adı geçenler arasında yer alıyor.
Mahkemenin başsavcısı Tajul İslam gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hasina rejimi sırasında ülkede korkunç bir ölüm ve şiddet ortamı oluşmuştu. Mağdur ailelere uygun bir yargılama yoluyla adaletin sağlanmasının bu korkunç uygulamayı sona erdirmenin en doğru yolu olacaktır." ifadelerine yer verdi.
Aynı mahkeme daha önce de Hasina'yı alaşağı eden öğrenci ayaklanmasında soykırım yapıldığı iddiasıyla açılan bir davada Şeyh Hasina hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı.
HİNDİSTAN'A RESMİ TALEPTE BULUNULDU!
Bu arada Bangladeş, Hasina'nın yargılanmak üzere geri gönderilmesi için Hindistan'a resmi bir talepte bulundu.
Islam konuşmalarının devamında “Yıllar boyunca insanlar gizli hapishanelerde tutuldu, işkence gördü ve öldürüldü. Bu hem ulusal hem de uluslararası hukuka göre insanlık suçudur. Ve bu suç eski Başbakan Şeyh Hasina'nın talimatları doğrultusunda düzenlenmiştir” ifadelerine yer verdi.
Gönder