adscode
adscode
adscode

Cep telefonu Facebook Whatsapp ve diğerleri yok iken emojilerin yükünü mendiller çekerdi

Aşk eski zamanlarda uzaktan uzağa yaşanırdı. O dönemlerde sevgililerin birbiriyle olan mesajlarının yükünü cep telefonu Facebook Whatsapp ve diğer sosyal medya platformları değil mendiller çekerdi.

Cep telefonu Facebook Whatsapp ve diğerleri yok iken emojilerin yükünü mendiller çekerdi

 

Emoji dilimize Japonca'dan giren bir kelime.. "E" resim, "moji" ise karakter anlamında kullanılıyor. Bu ikisi yan yana gelince de farklı hisleri anlatmada kullanılan emojiler ortaya çıktı.


İşte geçmişte emoji yerine kullandığımız tavır, eda ve hareketlerden bazıları:

SESSİZ İŞARETLEŞMELER

BAŞ: Zarifane bir eda ile hafifçe baş eğmek, temenna durma anlamına gelir ki; en kibar selâmlaşma şekillerinden biriydi. Başın sağa sola sallanması ''Hainsin sen!'' anlamındaydı. İç geçirme ''Hiç aklımdan çıkmıyorsun'' demekti. Sol yanına tükürmek ise ''İğrençsin!'' demenin şifreli anlatma biçimiydi...

 

EL: Elini ağzına götürmek ''Sana söyleyecek bir şeyim var'', Elleri arkaya yaslamak ''Bana oyun ediyorsun. Ciddi değilsin. Sana inanmıyorum'' anlamına geliyordu. Erkeğin ellerini kenetleyerek iki başparmağını fır fır döndürmesi ''Artık lütfetmeyecek misin?''demekti. Erkek eliyle göğsünü hançerle yarar gibi yaparsa ''Aşkından kalbim parçalanıyor'' demekti. Eli ile yüzünün yarısını kapatmak ise, hangi tarafı kapattıysa o taraftaki şahsa işaretle ''Yandaki fark etti, artık işaret gönderme'' anlamına geliyordu.

 

FES: Fesi başına takıp çıkarmak ''Fazla naz ettin yeter artık'' anlamındaydı. Fesi elde tutmak ya da göğsün üzerine bastırmak ''Senin için yanıp tutuşuyorum'' anlamına gelirdi.

 

GÖZ: İki gözünü de hafifçe kapayıp başını yavaşça eğmek ''Sevildiğimi anlıyorum'' demekti. Çatık kaşla bakmak ''Seninle işim olmaz'', Gözleri fazlasıyla açıp belertmek ''Vay hain'' demekti. İki gözle birden bir yöne bakmak da ''Şu tarafa gidelim'' demekti.


VE MENDİLLER...

Ama bunların hepsinden önemlisi mendille şifreleşme dersek abartmış olmayız. Mendilin evvela rengi karşı tarafa verilen ilk mesajdı. Kırmızı: Tutkulu aşk. Mavi: Birleşme umudu. Turuncu: Kalp yarası. Pembe: Gönlüm sende. Siyah: Umutsuzluk, ayrılık demekti. Mendil ile ayakkabıyı silmek ''Biraz beklemen gerek'' demekken erkeğin mendili göğüs cebine koyması ''Beni kabul eder misin?'' anlamına gelirken, kadının cevabı olumluysa mendilini koklayarak bunu gösterirdi. Mendille gözünü silmek de ''Yanımdaki çaktı, işaret gönderme'' anlamındaydı.


PİYESLERE KONU OLDU

Musahipzade Celal, ''İstanbul Efendisi'' adlı piyesinde, erkeklerle haberleşmesin, sevda yaşamasın diye okuma yazma öğretilmeyen bir kızın beğendiği bir beyzadeye attığı mendille adresini bildirmesini anlatır. Beyzade bu tür haberleşmelerden bihaber olduğu için bu mendili bu işten anlayan çöpçatan bir kadına götürür.

 

MENDİLİMİN PEMBE GÖNLÜM SENDE

İşte bir çöpçatanın sevdalı bir beyzadeye atılan mendili yorumlaması: 'Mendil pembe, pembe gönlüm sende. Bu kız seni beğenmiş. Mendilin bir köşesinde altı tane mermer parçası var. Demek Altımermer'de oturuyor. Mendilin bir köşesi de ıslak. Demek ki çeşmenin karşısında oturuyorlar. Mendilin diğer köşesinde de aşı boyası var. Evleri aşı boyalıymış. Çiçek sayısının anlamı var.


EN GÜZEL SÖZÜM ÇİÇEKTİR BENİM

Sevgiliye gönderilen çiçek sayısının dahi bir anlamı vardı: 5 Karanfil ''Olayım sana eş'', 3 Karanfil ''Buluşmamız oldu güç'', 7 Karanfil ''Aşkın beni yedi'' demekti ki; çaresizliğin ifadesiydi. Evlerin caddeye bakan pencerelerinin önüne saksıda bir gonca gül koymak bu evde evlenecek yaşta bir kızımız var demekti.

 


BİBER CİĞERİM YANAR TÜTER

Bazen de yol üstüne konan ya da sevgiliye gönderilen yahut ikram edilen yiyeceklerle de mesajlar verilirdi. Yoğurt ''Gönlünü benden soğut'', Biber ''Ciğerim yanar tüter'', Elma ''Ahımı alma'', Buğday ''Görüşmeyeli oldu kaç ay'', Armut ''Ver bana bir umut'' anlamlarını ifade eder sembollerdi.

 

ELTİME KÜSTÜM BEN

İşaret diliyle anlaşma sadece âşıklar için geçerli olmayıp, evlilik sonrası da devam eden bir durumdu. Mesela: Üzerinde şeker motifi bulunan eşarbı başına takan kadın ''Canının tatlı istediğini'', birbirine sırtını dönmüş iki figür bulunan bir eşarplı kadınsa ''Eltisine küstüğünü'' böyle gösterirdi.

 

HANGİ RENK MENDİL NE ANLAMA GELİYOR

Kırmızı Mendil: Seni bütün mevcudiyetimle, bütün ruhumla seviyorum.

 

Mavi Mendil: Ah pek vefasızsınız

 

Beyaz Mendil: Kendim gibi henüz gönlümde seviyorum. Saf ve paktır.


Sarı Mendil: Hastayım


Yeşil Mendil: Hayatım hep ümit ile geçiyor


Mor Mendil: Sana malik olabileceğimi hiç ümit etmiyorum


Kahverengi Mendil: Beni öldürmek mi istiyorsun?


Menekşe Mendil: Sevmek ve sevilmek istiyorum.


Eflatun Mendil: Eflatun olsa da yine makbulüm değilsin

 

Siyah Mendil: Beni mahvettin bitirdin, kahrol


Kenarları Kırmızı Mendil: Gönderdiğim mektuba niçin cevap vermedin?

 

Kenarları mavi Mendil: Sensiz mesut olamayacağım


Kenarları Sarı Mendil: Rahatsızım çıkamayacağıma sebep bu

 

MENDİL İŞARETLERİ NE ANLAMA GELİYORDU?

Mendili bir ucundan tutup sallamak: Allah selamet versin

 

Ortasından tutup göstermek: Niye öyle uzak duruyorsunuz?


Yere düşürmek: Arkamızdan geliniz, fakat kimseye sezdirmeyiniz


Mendile burun silmek: Sana tenezzül etmiyorum.


Mendil yırtmak: Senin beynini parçalamak istiyorum


Mendili eline toplayıp ağzını kapatmak: Sır olsun, bir Allah bilsin


Mendille gözlerini silmek: Senin için gece gündüz ağlıyorum


Mendili başının üstüne getirmek: Her ne teklifin var ise can ile baş üstüne


Mendili yüreğine bastırmak: Muhabbetin kalbime yer etti. Canım sana feda olsun

 


Mendili iki parça etmek: Artık seninle iletişimi kestim


Mendili sallamak: Dolaş gel


Mendili başına örtmek: Korkma kimse görmez

 

Öksürüp mendile tükürmek: Düş peşimden

 

Mendili dizine yerleştirmek: Zahmeti sakınma


Mendili ki ucunu iki elleri tutmak: Bir sen bir ben...

Paylaşın
adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder

Bakmadan Geçmeyin