adscode
adscode
adscode

Cilo Dağları'ndaki Buzullar Erime Tehlikesi Altında

Cilo Dağları'ndaki buzulların erimesi endişe yaratıyor. Uzmanlar, buzulların korunması için önlem alınması gerektiğini belirtiyor.

Cilo Dağları'ndaki Buzullar Erime Tehlikesi Altında

Hakkari'deki Cilo Dağları, 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı kararı ile 'milli park' ilan edilmişti. 4 bin 135 rakımlı Cilo Dağları'nda bulunan buzullar, küresel ısınma nedeniyle gün geçtikçe erimeye devam ediyor ve bu durum hem yöre halkını hem de çevrecileri endişelendiriyor. Yıllar önce yer yer 200 metreyi aşan dikey buzul tabakaları şu an 50 metreye kadar düştü.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, son 30 yılda buzulların yüzde 50 alan kaybettiğini, daha önce bin hektar olan buzulların 500 hektarın altına düştüğünü aktardı.

Her yıl Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden gelen yüzlerce doğasever ve dağcı tarafından ziyaret edilen Cilo Dağları, geçen yıl 1-2 Temmuz'da valilik organizasyonuyla 5'incisi düzenlenen festivale de ev sahipliği yapmış ve festivale 20 bin kişi katılmıştı. Son yıllarda erimeye başlayan buzullar giderek alan kaybederken, uzmanlar önlem alınmaması durumunda buzulların kısa sürede yok olacağını söylüyor.

YAŞI BİR MİLYONU BULAN BUZULLAR VARVan YYÜ Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, buzulların alan kaybı yaşadığını, yıllar önce 100-200 metrelik dikey tabakanın da 50 metrelere kadar düştüğünü söyledi.

Prof. Dr. Alaeddinoğlu, doğal miras olan buzulların korunması için İtalya'daki gibi örtüyle kaplanması gerektiğini belirterek, "Küresel ısınmaya bağlı olarak dünyada olduğu gibi Türkiye'de de benzer bir manzara var. Bunun en güzel örneği de Cilo'daki buzullar. Cilo buzullarının yer aldığı dağın yüksekliği 4 bin 135 metre. Cilo, Türkiye'nin ikinci en yüksek dağı. Tabii orayı özel yapan Türkiye'nin ikinci büyük dağı olması değil, üzerinde yer alan buzullar. " sözlerini kullandı. Prof. Dr. Alaeddinoğlu, buzulların erimesinin hızlandığını dile getirerek "Orada on binlerce yıllık buzullar var. O bölgenin alt tarafında yaşı bir milyonu bulan buzullar da var. Buzul kütlesi o bölgeyi, ya da o dağı özel yapıyor, ekolojik. [Devamı için kaynağa gidiniz. ].

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder