Deniz kaplumbağaları, Türkiye'nin turizm alanlarından olan Göksu, Belek, Patara, Fethiye-Göcek ve Köyceğiz-Dalyan özel çevre koruma bölgelerindeki kumsalları yuva olarak seçiyor. Yumurtadan çıkan her deniz kaplumbağası, üremek ve yuva yapmak için tekrar aynı kumsala dönüyor.
Bu nedenle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından koruma faaliyetleri titizlikle sürdürülüyor.
Deniz kaplumbağalarının uluslararası sözleşmeler ile koruma altında olan hayvan türlerinden biri olduğunu belirten Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Hacı Abdullah Uçan, Türkiye'nin Akdeniz kıyılarındaki kumsallarına yumurta bırakan "Caretta caretta ve Chelonia mydas" türlerinin popülasyonlarının devamlılığı için önemli bir ülke olduğunu vurguladı. Uçan, bu yıl iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle yuvalama sezonunun önceki yıllara göre bir ay erken başladığını belirtti.
Özel çevre koruma bölgelerinde artan yuva ve yumurtadan çıkan yavru sayılarıyla ilgili de bilgi veren Uçan, temmuz itibarıyla 14 bin 807 yavru deniz kaplumbağasının çıkışının tespit edildiğini açıkladı.
Deniz kaplumbağalarının korunması ve izlenmesi projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların gelecek yıllarda da sürdürüleceğini belirten Uçan, bu projenin biyolojik çeşitliliğin korunmasına önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.
Deniz kaplumbağalarının korunması ve izlenmesi projesi, yuvaların tespiti, koruma altına alınması, tehlike altındaki yuvaların taşınması, ergin kaplumbağaların markalanması gibi önemli çalışmaları içermektedir. Ayrıca turizm tesislerince de bilgilendirme çalışmaları yürütülmektedir. .
Gönder