Deri sektörü, 2032 yılında 630 milyar dolarlık bir hacme ulaşmayı hedefliyor. Konfeksiyondan mobilyaya kadar birçok alanda kullanılan derilerin yarısı doğal, yarısı ise yapay olarak üretiliyor. Sentetik derilerin yanı sıra 'bitkisel deri' üretimi de hızla yükselişte. Ananas, elma, buğday gibi 18 farklı bitkiden sentetik deri elde edilebiliyor.
Doğal deri, epidermis, dermis ve hipodermis olmak üzere üç tabakadan oluşuyor ve genellikle ineklerden, koyunlardan, domuzlardan ve diğer hayvanlardan elde ediliyor. Ancak günümüzde sentetik deri üretimi bitkilere kaymaya başladı. Zeytin posası, ananas yaprağı lifleri, mısır ve muz atıkları gibi bitkisel kaynaklar, deriye dönüştürülerek sürdürülebilir bir alternatif sunuluyor. Bitki bazlı derinin mikroorganizmalara dayanıklı olması ve doğada daha hızlı parçalanması, çevre kirliliğini azaltması gibi avantajları bulunuyor. Araştırmalar bitki bazlı derinin dikilebilirlik, kullanılabilirlik ve biyobozunurluk gibi özelliklerini incelemeye devam ediyor. Özellikle atıklardan üretilen bitki bazlı deri, vegan taleplere uygun olması nedeniyle gelecekte daha fazla tercih edilebilir hale gelebilir.
Deri sektöründeki bu yenilikler ve dönüşümler, sektörün büyüme potansiyelini arttırarak gelecekte daha sürdürülebilir ve çevreci bir yapıya kavuşmasını sağlayabilir.
Gönder