adscode
adscode
adscode

Dünya Bankası 2023 Gelir Düzeyine Göre Ülkeler Sınıflandırması Raporunu Yayımladı

Dünya Bankası tarafından yayımlanan 2023 raporuna göre, Türkiye ve diğer ülkelerin ekonomik durumu incelendi ve sıralandı.

Dünya Bankası 2023 Gelir Düzeyine Göre Ülkeler Sınıflandırması Raporunu Yayımladı

Her yıl 1 Temmuz'da bir önceki yılın kişi başına düşen Gayrisafi Millî Hasıla'yı (GSMH) kıyaslayarak "Gelir düzeyine göre ülkeler sınıflandırması" raporunu paylaşan Dünya Bankası, 2023 yılı raporunu yayımladı.

Ülkelerin ekonomilerini "düşük, alt-orta, üst-orta ve yüksek" olmak üzere dört gruba ayıran Dünya Bankası, dolar cinsinden ifade ederek ülkelerin kalkınma düzeyini sıraladı. Rapora göre Türkiye, 4 bin 516 dolar ile 14 bin 5 dolar arasında GSMH'ye sahip olan üst-orta kategorisinde yer aldı. Türkiye'nin ekonomik durumu geçmiş yıllara göre farklılıklar gösterdi.

1987 ila 1997 yılları arasında alt-orta kategoride yer alan Türkiye, 1998 yılında üst-orta kategorisine yükseldi ancak 1999 yılında yeniden alt-orta kategorisine düştü. 2000 yılında tekrar üst kategoriye yükselen Türkiye, 2001 yılındaki ekonomik krizle birlikte bir alt kategoriye geriledi. Türkiye, 2004 yılında ise tekrar üst-orta kategorisine yükselerek uzun bir süre bu grupta yer aldı.

Raporda dikkat çeken diğer ülkeler arasında Bulgaristan, Palau ve Rusya üst-orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna yükselirken Cezayir, İran, Moğolistan ve Ukrayna, orta-alt gelir grubundan üst-orta gelir grubuna yükseldi. Filistin ise, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle orta-alt gelir grubundan düşük gelir grubuna gerileyen tek ülke oldu. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder