adscode
adscode
adscode

Dünya çapında büyük iletişim kesintisi yaşandı

CrowdStrike'in sistemlerinde yaşanan aksaklık sonrası dünya genelinde işletmeleri etkileyen büyük bir iletişim kesintisi yaşandı. Siber güvenlik uzmanları durumu değerlendirdi.

Dünya çapında büyük iletişim kesintisi yaşandı

Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike'in sistemlerindeki aksaklık sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir iletişim kesintisi yaşanıyor. ABD ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde özellikle havalimanları, bankalar ve hastanelerde sistemler devre dışı kaldı.

Dünyanın bugüne kadarki en büyük iletişim krizi olarak adlandırılan Microsoft problemine ilişkin Haber7'ye konuşan Siber Güvenlik Uzmanı ve Privia Security - Yönetici Ortak Hamza Şamlıoğlu, çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Şamlıoğlu, yaşanan sorunun bir siber saldırı değil ‘hatalı güncelleme’ dolayısıyla yaşanan bir sorun olduğunu vurguladı.

Sabah saatlerinde şirket tarafından bir açıklama yapıldığını söyleyen Şamlıoğlu, birçok hizmet sektörünün durması ile milyonlarca vatandaşın mağdur olduğunun altını çizdi.

Yaşanan gelişmenin sorun değil de bir saldırı olsaydı ne olurdu sorusunu yanıtlayan Hamza Şamlıoğlu, buradaki en güvenli sistemin kullanılan yazılımların işletim sistemlerinin yerli ve milli olması gerektiğinin altını çizdi.

Olası bir siber saldırıda Türkiye’nin kullandığı yazılım sistemine ait işletim sistemlerinin yerli olması noktasında ciddi adımlar attığını söyleyen Şamlıoğlu, Rusya’nın bu alanda en gelişmiş ülkelerden biri olduğunu da belirtti. Şamlıoğlu, tamamen yerli ve milli ürünlerin kullanılmasının uzun süreleri bulabileceğini dile getirdi.

Savaşların siber alana taşınarak farklı boyutlar kazandığını söyleyen Siber Güvenlik Uzmanı Hamza Şamlıoğlu, ileri teknoloji silah sistemleri için bugün yaşanan olayın tehlike oluşturduğunun altını çizdi. Şamlıoğlu, Ukrayna-Rusya savaşından örnekler vererek hackerlerın savaş sürecine dahil olduğunu belirtti.

Öte yandan birçok enerji sistemleri ve su gibi kritik altyapı sistemlerine saldırıların olası olabileceğini açıklayan Hamza Şamlıoğlu, bu tarz hayati önem taşıyan unsurlara yapılan saldırıların ciddi kayıplar yaşatabileceğini dile getirdi.

Global dünyada kullanılan yazılımların ülkeler arası ‘silah’ haline gelebileceğini ifade eden Şamlıoğlu, savaş esnasında tüm dünyayı durdurabileceğinin altını çizdi. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder

Bakmadan Geçmeyin