adscode
adscode
adscode

Duygusal Yeme Davranışı ve Önlenmesi

Duygusal yeme davranışı hakkında bilgilendirici bir haber metni

Duygusal Yeme Davranışı ve Önlenmesi

Bazı durumlarda kişi fiziksel açlık hissetmese bile duygusal sebeplerle yemek yeme isteğinde olabiliyor. Bu durum, belli bir süre sonra psikolojik açlık olarak adlandırılan duygusal yeme davranışına dönüşebiliyor. Psikolojik açlık, beraberinde aşırı kalori alımıyla obeziteye neden olabiliyor. Duygusal yeme davranışının önlenmesi için, bireyin yeme davranışının fiziksel mi yoksa duygusal mı olduğunu fark etmesi gerekiyor.

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi'nden Uzman Klinik Psikolog Feriha Kaşifoğlu ve Uzman Diyetisyen Fatoş Nadiroğlu, duygusal yeme davranışını tanımak ve başa çıkmak için önerilerde bulundu.

Bireylerin kendilerini iyi hissettirecek sağlıklı alışkanlıklar edinmelerini tavsiye eden uzmanlar, gerekli durumlarda profesyonel destek alınmasının önemini hatırlatırken duygusal yeme davranışının önlenmesiyle kişilerin daha sağlıklı bir yaşam sürebileceğine vurgu yapıldı. Uzm. Dyt. Nadiroğlu, "Fiziksel açlık yavaş yavaş ortaya çıkar ve herhangi bir yiyecekle tatmin edilebilir. Duygusal açlık ise aniden gelir" diyerek duygusal açlığın ani bir şekilde belirli yiyecekler için yoğun istek duyma durumu olduğunu belirtti. Uzm. Psk.

Kaşifoğlu, duygusal yemenin stres, üzüntü, öfke, yalnızlık veya sıkıntı gibi duygularla tetiklendiğini ifade ederek bu durumun genellikle suçluluk, pişmanlık veya utanma hissiyle sonuçlandığını belirtti. Duygusal yeme davranışını yönetmek için duygusal tetikleyicileri azaltmanın önemine vurgu yapan uzmanlar, alternatif yöntemler denemeyi önerdi.

Sağlıksız atıştırmalıklar yerine meyve ve sebzeler gibi düşük kalorili seçenekleri tercih etmek, yemeğin tadına vararak yavaş ve dikkatli bir şekilde yemek yemek, öğünleri ve günlük aktiviteleri planlamak gibi önerilerde bulunuldu.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder