adscode
adscode
adscode

Düzce'den Osmanlı mutfağına giren lezzet: Akçakoca Melengücceği Tatlısı tarifi

Düzce yöresine ait bir özel gün tatlısı olan ve Osmanlı saray mutfağında da yer etmiş 700 yıllık tarihi bir lezzet, Akçakoca Melengücceği Tatlısı tarifini adım adım keşfedin.

Düzce'den Osmanlı mutfağına giren lezzet: Akçakoca Melengücceği Tatlısı tarifi

Sakarya-Düzce çevresi, 'manav' olarak adlandırılan etnik gruba ev sahipliği yapmaktadır. Manavlar, Orta Asya'dan Anadolu'ya göçen ve burada yerleşen Türklere denir. Düzce'nin Akçakoca ilçesi, manav kültürünün geleneklerini ve tarihi lezzetlerini günümüzde bile hâlâ yaşatıyor. Bu tarihi lezzetlerden biri de Akçakoca melengücceği tatlısıdır.

Melen Nehri kıyısında yetişen mandaların sütünün kaymağıyla hazırlanan bu özel tatlı, Osmanlı saray mutfağına da girmiştir. 2017 yılında coğrafi işaret alan Akçakoca melengücceği tatlısını bu denli özel yapan 2 şey var: Birincisi manda sütü kaymağı ile hazırlanması ve ikincisi, yapımında "dartı" adı verilen özel bir iç malzeme kullanılması. O halde, bu eşsiz tatlının nasıl yapıldığını birlikte inceleyelim!

Akçakoca Melengücceği Tatlısı

AKÇAKOCA MELENGÜCCEĞİ TATLISI TARİFİ

Melengücceği Tatlısı İçin Malzemeler:

Hamur için;

3 su bardağı buğday unu1 su bardağı süt1 adet yumurta2 yemek kaşığı tereyağıYarım paket kabartma tozu1 çimdik tuz

İç harcı için;

200 gram dartı200 gram ceviz içi100 gram çekilmiş fındık içi

Şerbet için;

Bal1 litre su

Kızartmak için; sıvı yağ

Üzerini süslemek için; 200 gram manda kaymağı

DARTI NEDİR VE NASIL HAZIRLANIR?

Dartı, özellikle Kocaeli-Düzce bölgesinde tüketilen bir süt katığıdır. Manda veya inek sütünün kaymağıyla elde edilir.

Kaymak, ağır ateşte sürekli karıştırarak pişirilir. Kaymaklar tortu haline gelince ateşten alınır. Çok fazla koyu olmayan tortu yapıda bir katık elde edilir. Ardından soğumaya bırakılır.

Akçakoca mengüccek tatlısı yapım aşamaları

MELENGÜCCEĞİ TATLISI YAPILIŞI

Adım 1:

Önce hamur hazırlıyoruz. Bir yoğurma kabının içine yumurtayı kırın ve üzerine sütü ekleyin. Yumurtayı sütün içinde iyice çözdürün.

Ardından tereyağını eriterek ilave edin. Bu karışımın içine kabartma tozu ve tuzu da ilave edin.

Sonrasında unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurun. Kulak memesi kıvamında ve çok yoğun olmayan bir hamur olmalı. Yoğurma işleminden sonra hamuru dinlendirin.

Adım 2:

Şerbet için ballı su hazırlayın ve dolapta bekletin. Şerbet soğuk olmalı.

Adım 3:

Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve bir oklava yardımıyla açın. Açtığınız hamurun içine dartı, ceviz ve fındık koyup hamuru yuvarlayın.

Rulo şeklinde bir şerit haline gelen hamuru eşit parçalar halinde dilimleyin. Kestiğiniz parçalar 2-3 parmak genişliğinde olabilir.

Bu parçaları da avuç içi büyüklüğünde açın ve kızartın.

Adım 4:

Kızarttığınız hamurları sıcağıyla ballı şerbetin içine atın ve sonra süzdürerek şerbetten çıkarın. Bir servis tabağına alabilirsiniz.

Adım 5:

Melengüccek tatlılarınızın üzerini manda kaymağı ile süsleyin. Dilerseniz bu aşamada üzerine ceviz veya fındık da serpebilirsiniz.

Afiyet olsun!

İlginizi çekebilir:

Sakarya'nın meşhur ıslama köftesi: Yöresel lezzeti evde kolayca yapınSakarya'nın meşhur ıslama köftesi: Yöresel lezzeti evde kolayca yapın

Ankara yöresinin geleneksel lezzeti: Entekke böreği tarifiAnkara yöresinin geleneksel lezzeti: Entekke böreği tarifi

Yağ çekmeyen ve mayasız pişi tarifi: Kolay ve pratik kahvaltı keyfiYağ çekmeyen ve mayasız pişi tarifi: Kolay ve pratik kahvaltı keyfi

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder