adscode
adscode
adscode

Ege'nin Verimli Ovalarından 100 Ülkeye Kuru Domates İhracatı Devam Ediyor

Ege'nin verimli ovalarında yetiştirilen ve güneşte kurutulan domatesler, dünya genelinde talep görerek ihracat rakamlarını arttırıyor.

Ege'nin Verimli Ovalarından 100 Ülkeye Kuru Domates İhracatı Devam Ediyor

Ege'nin verimli ovalarında yetiştirilen ve güneşte kurutulan domatesler, işlemlerin ardından başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere 100'e yakın ülkeye ihraç ediliyor. Daha çok makarna, pizza ve salatalarda tercih edilen kurutulmuş domateste ihracat artmaya devam ediyor. Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, Türkiye 2023 Ocak-Haziran döneminde 60 milyon 498 bin dolarlık kuru domates ihraç etti. Bu yılın aynı döneminde ise ihracat yüzde 14 artışla 69 milyon 123 bin dolara yükseldi. Miktar bazında ise yüzde 29 artışla 25 bin 231 tona ulaştı.

Kuru domates ihracatında ABD, İtalya ve Almanya önde giderken, sektördeki talep nedeniyle yıl sonuna kadar 100 milyon dolarlık ihracat hedefleniyor.

Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, üretimin artmasıyla birlikte ihracat rakamlarının yükseldiğini belirtirken, Torbalı'nın kuru domates üretiminde öncü olduğunu vurguladı.

İlçenin kuru domates ihracatının yüzde 70'ini gerçekleştirdiğine dikkat çeken Olgun, ABD'nin özellikle hamburgerde kuru domates kullanımının artmasıyla talebi artırdığını ifade etti. Kuru domates sektörü Türkiye geneline yayılırken, ihracat rakamlarının da bu doğrultuda arttığı görülüyor. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder