adscode
adscode
adscode

En büyüğü 7 5 santim İzmirde görülen dolu neyin işareti Yeni uyarı geldi

İzmirin Çeşme ve Karşıyaka ilçelerinde etkili olan dolu görenleri şaşırttı Fındık büyüklüğündeki doluyla şehir beyaza büründü

En büyüğü 7 5 santim İzmirde görülen dolu neyin işareti Yeni uyarı geldi

Ege Bölgesi'nde Aydın, İzmir ve Muğla’da görülen gök gürültülü sağanak yağışlar beraberinde doluyu da getirdi. Özellikle İzmir’in Şifne, Reisdere ve Yalı mahallelerinde etkili olan dolu yağışı, Karşıyaka ilçesinde de kısa süreli görüldü. Şiddetli yağışın ardından şehrin bazı noktalarında cadde ve sokaklar suyla doldu. 6 Nisan sabahı bembeyaz bir manzara uyanan İzmir’in ardından akşam saatlerinde de Muğla çevresi için, “Kuvvetli (21-50 kg/m2) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış, sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar, yerel küçük çaplı dolu yağışı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” uyarısı yapıldı. Egedeki dolu yağışları sonrası Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahminler Şube Müdürü Şahin Şahbaz neden bu durumun yaşandığına dair konuştu.

'BAHAR AYLARINDA DOLU NORMAL'

Daha çok bahar aylarında görülen dolu yağışları "Mevsim normali midir?" sorusunu akıllara getirdi. İzmir’i beyaza boyayan doluyla ilgili kafa karıştıran soruyu Şahin Şahbaz şöyle açıkladı:

DOLUNUN OLUŞUM SÜRECİ

Şahbaz, özellikle hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerde, yapısal olarak ‘buz’ olan dolunun nasıl oluştuğunu da anlattı. Şahin Şahbaz, gök gürültülü sağanak yağış getiren, fırtına bulutu ya da kümülatif bulut (kümülonimbus) olarak da bilinen dikey oluşumlu bulutların dolu yağışlarına sebep olduğunu belirtti.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder

Bakmadan Geçmeyin