Erdoğan Putin ile Şanhay İşbirliği Zirvesinde Görüşme Yaptı

Erdoğan ve Putin, Şanhay İşbirliği Örgütü Zirvesi kapsamında bir araya geldi ve önemli konuları ele aldılar.

Erdoğan Putin ile Şanhay İşbirliği Zirvesinde Görüşme Yaptı

Şanhay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi, Kazakistan'ın başkenti Astana'da başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve için Kazakistan'da bulunacak ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sırasında Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşı, İsrail'in Filistin topraklarındaki saldırıları, Suriye'deki gerilim ve terörle mücadele konuları ele alındı.

Erdoğan, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada barışın tesisi için çaba göstereceğini vurgulayarak, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesi için adil bir barışın mümkün olduğunu belirtti.

Putin ise Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin zorluklara rağmen ilerlediğini ve stratejik projelerin planlı bir şekilde hayata geçirildiğini ifade etti. Görüşmede ayrıca İsrail'in Filistin topraklarındaki saldırıları ve Suriye'deki durum ele alındı.

Erdoğan, İsrail'in durdurulması gerektiğini vurgulayarak, Suriye'deki terör örgütleri için istikrarsızlıkların sonlandırılması için Türkiye'nin hazır olduğunu belirtti. Gazze'deki durumu da zirve toplantısında dile getireceğini söyledi. Zirvede bölgesel güvenlik, altyapı, enerji, ulaşım ve lojistik konularının masaya yatırılacağı belirtiliyor. Liderlerin uluslararası ticaret ve ekonomi alanına odaklanacakları ifade ediliyor. Zirve sonrasında Kazakistan, dönem başkanlığını Çin'e devredecek.

Putin-Erdoğan görüşmesinden önce Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Suriye'de barışın tesis edilmesi sürecini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, Rusya'nın bu konuda büyük çaba harcadığını ifade etti. Putin ve Erdoğan'ın görüşmesi heyetlerin katılımıyla gerçekleşirken, Suriye, Ukrayna ve İsrail konuları ele alındı.

Sonuç olarak, Erdoğan ve Putin arasındaki görüşme, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konularda işbirliği ve diyalogun önemini vurguladı. .

Bakmadan Geçmeyin