adscode
adscode
adscode

Esad'ın yardım çağrısına Putin'den beklenmedik yanıt! Artık işler değişti

Suriye'de muhaliflerin önce İdlib daha sonra ise Tel Rıfat'ta kontrolü ele almasıyla birlikte Suriye rejim hükümeti ve Esad 2015'te olduğu gibi yine Putin'in kapısını çaldı. Rusya liderinin yanıtı ise bu kez çok farklıydı.

Esad'ın yardım çağrısına Putin'den beklenmedik yanıt! Artık işler değişti

Esad rejiminin işkenceleri ve baskılarını bertaraf etmek, PKK/YPG'li teröristlerin konuşlandırıldığı bölgeleri ele geçirmek için Suriyeli muhalifler ve Özgür Suriye Ordusu tarafından başlatılan harekat tüm dünyanın dikkatini yine Suriye coğrafyasına çekti.

Çok kısa bir süre içerisinde İdlib'in tamamı ve Tel Rıfat'ta hakimiyetini kaybeden ve 'Onun için yolun sonu geldi' yorumlarının yapıldığı rejim lideri Beşar Esad, yardım için Rusya Lideri Vladimir Putin'in yanına gitmişti. 

MOSKOVA'DAN SOĞUK TUTUM

Rusya'nın siyasi meseleleri üzerine siyasi analist ve araştırmacı Dmitry Bridzhe, Rusya'nın Halep ve kırsalındaki saldırıya karşı soğuk tutumunun Moskova'nın Suriye'deki siyasi krizi siyasi bir çözüme kavuşturma niyetine işaret ettiğini düşünüyor.

PUTİN'DEN SINIRLI VAAT

Kremlin'e yakın bir Rus kaynak yaptığı özel açıklamada şunları söyledi:

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Halep'in batı kırsalındaki çatışmaların başlamasından yaklaşık 24 saat sonra perşembe sabahı Moskova'ya geldi. Ancak Devlet Başkanı Vladimir Putin'in programı Esad ile görüşmesine izin vermedi. Görüşme, cuma günü öğleden sonraya ertelendi. Esad, Putin'den muhaliflerin ilerlemesini ve Halep ile diğer bölgeleri işgal etmesini önlemek için acil askeri yardım sağlamasını istedi. Ancak Putin, 2015 yılında olduğu gibi tam müdahale sözü vermeden gönderilebilecek olanı gönderme sözü verdi. Görüşmenin ardından Esad cuma akşamı Şam'a geri döndü.

Kimliğinin gizli tutulması koşuluyla konuşan kaynak, şöyle devam etti:

Cuma ve cumartesi günleri Moskova'da çeşitli güvenlik toplantıları yapıldı. İlkinde Suriye muhalefetinin tamamen ezilmesi ve Halep ile İdlib'in yeniden ele geçirilip Şam'ın tüm Suriye toprakları üzerindeki kontrolünün dayatılması görüşü üzerineydi. İkincisinde ise Suriye hükümeti lehine ciddi bir müdahalede bulunulmaması, zira bunun bir yandan Rusya için maliyetli olacağı, diğer yandan da çıkarlarını tehdit edebileceği görüşü üzerineydi. Dolayısıyla Rusya'nın şimdiye kadarki tutumu sınırlı müdahale yönünde oldu.Beşar Esad ve Vladimir Putin

RUSYA NEDEN MÜDAHALE EDEMİYOR?

Rusya'nın güçlü bir müdahalede bulunmasını engelleyen nedenler olduğunu söyleyen kaynak, "Bunlardan ilki, Rusya ordusunun Ukrayna savaşından sonra askeri teçhizatlarının çoğunu Suriye'den çekmesi, ikincisi, Suriye'de yeni bir cephe açılmasının Ukrayna cephesini zayıflatacağı, ancak Moskova için Kiev'in Şam'dan daha önemli olması ve üçüncüsü, Rusya'nın muhalefetin rejimi devirmesi halinde Suriye'deki çıkarlarını korumak istemesi. Çünkü Ruslar, muhalefetle anlaşabileceklerine inanıyor. Bu da Rusya için İran'ın sahip olmadığı bir avantaj. Dolayısıyla Tahran, Suriye muhalefetinin Rusya ile böyle bir anlaşmayı kabul edeceği ve İran ile herhangi bir şekilde anlaşmayı reddedeceği için askeri bir çözüm istiyor. Suriye muhalefetinin bu tutumunun nedeni ise Tahran'ın aksine Moskova'nın Suriye'de demografik bir değişim yaratma hedefinin olmaması" şeklinde konuştu.

 

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder