adscode
adscode
adscode

Ev ve araç kredilerine faiz ayarı

Ev ve araç kredilerine faiz ayarı

Ev ve araç kredilerine faiz ayarı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 30 seviyesine çıkardı.  Son artışla birlikte TCMB yeni yönetimi altında dördüncü faiz artışını gerçekleştirmiş oldu.

TCMB'nin karar metninde dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verildiği vurgulandı.

FAİZ KARARI KREDİ FAİZLERİNİ NASIL ETKİLER?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: "1 Eylül itibarıyla oluşan nakit avans gecikme faiz oranı 3.87, kredi kartı gecikme faiz oran 3.11, 2 milyonluk konut kredisi çekilirse 120 ay vade ile aylık 65 bin TL ödemesi var aylık faiz 3.89 bu revize edilecektir.

Eğer 5 milyonluk konut alınacaksa 120 ay vadede aylık ödemesi 160 bin TL, şu an bunu sabit dar gelirli, orta gelirlinin ödemesi neredeyse mümkün değil. Burada amaçlanan tüketici özelinde ikinci konut önlemi almak.

1 milyon TL araç kredisi 24 ay vadede aylık 70 bin TL ödemesi, 2 milyonluk kredi çekerseniz 24 ay vadede 140 bin TL ödemesi var. Şu anda yüzde 25 seviyesindeydi, yüzde 30’a çıktığında aylık ödemesi çok daha fazla olacak.

Yüzde 25 seviyesinde reel sektöre daha fazla kredi ver dersek bankalar bunu vermek istemeyecek. Faiz oranının yükseltilmesi ile birlikte ihracatçıya daha fazla yoğunluk olacaktır."

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder