adscode
adscode
adscode

Fed cephesinde Eylül sinyalleri sürüyor

Fed cephesinde Eylül sinyalleri sürüyor

Fed cephesinde Eylül sinyalleri sürüyor
 

Boston Fed Başkanı Susan Collins politika yapıcılar olarak ekonomik verileri değerlendirmeleri ve karar verirken sabırlı davranmaları gerektiğini vurgularken, eski St. Louis Fed Başkanı James Bullard üyelerin bu yıl için ilave bir faiz artışını daha bu ay sonunda yayımlanacak beklentilerine yansıtmaları gerektiğini söyledi.

Collins, “Politika döngümüzün bu aşaması, patikamızı korurken sabır ve bütünsel veri değerlendirmesi gerektiriyor. Politika faiz oranlarında zirveye yakın veya hatta zirvede olsak da, gelen verilere bağlı olarak daha fazla sıkılaştırma yapılması gerekebilir” ifadelerini kullandı.

Bullard da “risk yönetimi açısından” ilave bir faiz artışının “dot plot” olarak bilinen tahminler arasında tutulmasının “akıllıca” olacağı değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan Chicago Fed’in iki ekonomisti tarafından hazırlanan ve kurumun internet sitesinde yayımlanan çalışmada Fed’in son 18 aydaki yüzde 5,25’lik faiz artırımının, enflasyonu ABD merkez bankasının yüzde 2 hedefine düşürmek ve resesyondan kaçınmak için yeterli olabileceği öngörüldü.

Stefania D’Amico ve Thomas King tarafından hazırlanan çalışmada, “Modelin öngörüsüne göre halihazırda yapılmış olan politika sıkılaştırması, enflasyonun 2024 ortasında Fed hedefine yaklaşması ve resesyonun önlenmesi için yeterli” denildi.

 

ABD’de açıklanan Ağustos ayı ISM Hizmet Endeksi 6 ayın zirvesine işaret eden 54,5 ile hem 52,5 seviyesindeki Bloomberg anket tahmininin hem de 52,7 düzeyindeki Temmuz verisinin üzerinde açıklandı.

Verinin açıklanmasının ardından ABD hisseleri düşerken, tahvil getirileri yükseldi.

Fed’in Kasım ayında faiz artırabileceği yönündeki tahminler de yaklaşık yüzde 60 seviyesine yükseldi.

Ancak JPMorgan Asset Management Küresel Strateji Direktörü David Kelly’ye göre Fed, enflasyonun halihazırda yavaşladığı bir ortamda faiz oranlarını bir kez daha artırırsa ABD tüketicilerini “tehlikeli” bir yere itme riskiyle karşı karşıya.

“Hizmet sektöründeki kısa vadeli heyecan artışı nedeniyle Fed’in faiz oranlarını tekrar artırması çok akıllıca olmaz” diyen Kelly, benzin fiyatları, öğrenci kredileri, yükselen mortgage faizlerine işaret etti ve “Bunun da bir sınırı var. Tüketicilerin harcamalarını bir noktada kısmaya başladıklarını görebiliriz” dedi.

Bir sonraki Fed toplantısı 19-20 Eylül’de gerçekleştirilecek.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder

Bakmadan Geçmeyin