adscode
adscode
adscode

Fransa'da Seçmenler Sandık Başında

Fransa'da erken genel seçim heyecanı başladı. Seçmenler, ülkenin 5 yıllık parlamentosunu belirlemek üzere sandık başına gidiyor. İşte seçimler ve partilerin durumu hakkında detaylar...

Fransa'da Seçmenler Sandık Başında

Fransız seçmenler, ülkede erken genel seçim kararının açıklanmasının üzerinden üç hafta geçtikten sonra sandık başına gidiyor.

Aşırı sağın favori gösterildiği anketlerin ve yoğun seçim kampanyalarının hakim olduğu atmosferde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un aldığı karar neticesinde seçim heyecanı dorukta. Fransa'nın 5 yıllık parlamentosunu belirlemek üzere düzenlenen seçimler, bugün ve 7 Temmuz'da gerçekleşecek. Ülkedeki 49,5 milyon seçmen, Ulusal Meclis'te görev alacak 577 milletvekilini belirlemek için oy kullanacak.

Seçime beklenmedik bir kararla gidilmesi ve seçim tarihlerinin tatil dönemine denk gelmesi nedeniyle vekaletle oy verme işlemine yönelik başvurular arttı. Fransa İçişleri Bakanlığı verilerine göre, seçimin ilk turunda oy kullanmak için vekalet verenlerin sayısı yaklaşık 2 milyon 641 bin oldu. Fransa'da Parlamentonun üst kanadı Senato ve alt kanadı Ulusal Meclis yasama faaliyetini ortaklaşa yürütüyor. Senato seçimlerinde sadece parlamenterler oy kullanabiliyor ve senatörleri belirliyor. Ulusal Meclis'te ise halkın doğrudan belirlediği temsilciler olan milletvekilleri 5 yıl boyunca görev yapıyor. Seçimlerin ikinci turu, 7 Temmuz'da yapılacak. İlk turda salt çoğunluğu sağlayamayan adaylar, ikinci turda tekrar yarışacaklar. Anketler RN partisinin önde gittiğini gösterirken, sol partilerin oluşturduğu ittifak ise ikinci sırada bulunuyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans, iktidardaki ortaklarıyla ittifak yaparak seçime katılırken, aşırı sağcı RN partisi, Cumhuriyetçiler partisiyle iş birliği içinde seçimde yer alıyor. Siyasi ittifaklar seçimde önemli rol oynarken, sonuçlar merakla bekleniyor. Seçim sonuçları, ülkenin gelecekteki siyasi ve ekonomik hedeflerini belirlemede önemli bir rol oynayacak. Fransa'nın erken seçim süreci, siyasi arenada dikkatle takip edilen bir gelişme olarak öne çıkıyor. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder