Fransa'da Sol İttifak Seçimi Kazandı

Fransa'da yapılan erken genel seçimlerde solcu Yeni Halk Cephesi ittifakı, en fazla sandalye sayısına ulaşarak seçimi kazandı. Seçim sonuçlarına göre sol ittifak, ülkeyi yönetmeye hazır olduklarını belirtti.

Fransa'da Sol İttifak Seçimi Kazandı

Fransa'da erken genel seçimlerin kesinleşmeyen sonuçlarına göre, Yeni Halk Cephesi sol ittifakı, Ulusal Mecliste en fazla sandalye sayısına ulaşan ittifak oldu.

Bu sonuçlarla birlikte, Cumhurbaşkanı Macron'un "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı ikinci sıraya geriledi ve aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ittifakı ise üçüncü sıraya geriledi.

Seçimin galibi olan solcu Yeni Halk Cephesi ittifakının lideri Jean-Luc Melenchon, sandık çıkışı anketlerinin ardından yaptığı konuşmada hükümet kurmaya ve ülkeyi yönetmeye hazır olduklarını belirtti. Ancak, LFI'nin hükümetin kurucu güçlerinden biri olup olmayacağı henüz belirsizliğini koruyor.

Seçim kampanyasında, asgari ücreti artırma, gıda ve enerji fiyatlarını dondurma, Filistin'i resmi olarak tanıma ve İsrail'e karşı yaptırım uygulama gibi vaatlerde bulunan sol ittifak, seçmenlerden büyük destek gördü. Ayrıca kira yardımlarını artırma ve emeklilik yaşını indirme gibi sosyal politikalar da ittifakın vaatleri arasında yer aldı.

Son dönemde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşı Filistin'e destek gösterilerine öncülük eden LFI, Filistin meselesini seçim kampanyasının merkezine yerleştirerek dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. AP seçimlerinde olduğu gibi erken genel seçimlerde de Filistin destekçisi bir tutum sergileyen LFI, Filistin asıllı adaylarıyla da dikkat çekti. Fransa'da sol ittifakın seçimi kazanmasıyla birlikte, ülkenin iç ve dış politikalarında değişikliklerin olması bekleniyor. LFI'nin Filistin'e yönelik tutumu ve sosyal politikaları, yeni hükümetin politika yönünü şekillendirecek önemli unsurlar arasında yer alıyor. .