adscode
adscode
adscode

Fransa Denizaltı Mürettebatı için Yapay Zeka Devrimi

Fransız Donanması, denizaltı mürettebatının düşman gemilerinin tespitini kolaylaştırmak için yapay zekaya yöneliyor.

Fransa Denizaltı Mürettebatı için Yapay Zeka Devrimi

Fransa, denizaltı mürettebatının düşman gemilerinin tespitini kolaylaştırmak için yapay zekaya yöneliyor. C4ISR.

net tarafından yapılan habere göre Fransız Donanması, denizaltı mürettebatının artan sualtı akustik verilerinden düşman gemilerinin tespitini kolaylaştırmak için yapay zekaya yöneliyor.

Bu kapsamda Fransız Donanması, Toulon'da konuşlu Yorumlama ve Akustik Tanıma Merkezi’nde (Center for Interpretation and Acoustic Recognition/CIRA) konuyla ilgili çalışmalara başladı.

Vincent Magnan, merkezin başkanı, Fransa'nın teknolojiyi denizaltılarında test etmeyi ve 2025 yılında operasyonel olarak kullanmayı planladığını belirtti. Proje kapsamında startup firması Preligens ile su altı akustik sinyallerinin yapay zeka destekli analizi üzerinde çalışılmakta.

Magnan, daha fazla sensör ve daha büyük algılama aralıklarıyla muazzam veri akışı elde edeceklerini, bu verileri analiz edebilmek için yapay zeka gibi teknolojilere başvurmaları gerektiğini vurguladı.

Pasif akustik harbe olan ilginin arttığını belirten Magnan, su altı seslerini tespit ederek düşmanın haberi olmadan taktik unsurlar türetmenin önemini vurguladı.

Toulon açıklarında kaydedilen 12 günlük akustik veriyi eleme sürecinin teknolojiyle büyük ölçüde hızlandığını belirten Magnan, Preligens’in teknolojisiyle bu sürecin önemli ölçüde kısalığını ifade etti. Fransa, gemilerini güçlü pasif akustik sensörlerle donattıkça, analiz için toplanan veri miktarının katlanarak arttığını belirtti. Uzmanların öngörülerine göre 2030 yılına kadar analiz edilmek üzere toplanacak veri miktarının 100 terabaytı aşacağı belirtiliyor.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder