Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nden Çevre Dostu Proje: Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Avrupa Birliği destekli Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi, çevreye zarar vermeden geri dönüşüm sağlayarak ekonomiye katkı sağlıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve İller Bankası iş birliğinde Avrupa Birliği’nce desteklenerek inşa edilen "Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi", çevreyi koruyarak ekonomiye katkı sağlıyor. Avrupa'da kendi türünde en büyük tesislerden biri olan bu tesis, yılda 100 bin ton atık işleyerek 9 bin 300 ton sera gazı salınımını engelliyor. Tesis, yıllık 100 bin ton atık işleme kapasitesiyle hem çevreye zarar vermeyen geri dönüşüm sağlıyor hem de enerji üretiyor. Elde edilen biyogaz, ko-jeneratör ünitelerine aktarılarak enerji üretiliyor. Böylelikle kentin atıkları temiz enerjiye dönüşüyor. Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi, depolanması gereken atık miktarını azaltarak depo sahasının ömrünü yüzde 10 arttırıyor.

Ayrıca, tesisin enerji ve gübre üretimi ile atıktan türetilmiş yakıt kapasitesi oldukça yüksek.Yeşil ekonomiye ve çevre dostu projelere verdiği destekle dikkat çeken Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi, Türkiye Kalite Derneği tarafından "İlham Veren Kamu Proje Ödülleri"nde ödüle layık görülmüştü. .