İsrail'in başlattığı saldırılar, on binlerce kişinin ölümüne, okullar ve hastanelerin büyük kısmının yerle bir olmasına ve tarım arazilerinin uzun vadeli zarar görmesine neden oldu. 7 Ekim 2023'te başlayan saldırılar, 15 ay boyunca devam etti ve İsrail'in 1948'den bu yana en uzun süren soykırımı haline geldi.
GAZZE'DE YIKIMIN BİLANÇOSU
Bu saldırılarda, 13 bin 300'ü çocuk 46 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti, 110 binden fazla kişi yaralandı; yaklaşık 2 milyon insan yerinden edildi; okulların yüzde 95'i kullanılamaz hale geldi; binaların yüzde 92'si ya yıkıldı ya da ciddi hasar aldı.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi, İsrail'in saldırılarında sivil ölümleri göz ardı ettiğini belirterek, savaş suçları işlendiği suçlamasında bulundu.
Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında savaş suçları nedeniyle tutuklama emri çıkardı.
Gazze'deki 660 bin okul çağındaki çocuk bir yıldan fazla süredir resmi eğitime erişemiyor. Cambridge akademisyenleri ve BM'nin birlikte yürüttüğü bir araştırmaya göre, savaş oradaki eğitimi beş yıla kadar geriye götürecek ve kalıcı travma yaşayan kayıp bir nesil yaratma riski taşıyor.
İsrail güçleri savaş boyunca Gazze'deki hastaneleri defalarca bombaladı, kuşattı ve saldırdı. Sağlık görevlileri öldürüldü, yaralandı, gözaltına alındı ve işkence gördü.
İsrail'in Gazze'ye giden yardımları kontrol etmesi açlık ve yetersiz beslenmeye yol açtı.
Gazze'nin ağaç örtüsünün en az yarısı yok oldu, toprak ve su kirlendi, tarım arazilerinde büyük hasar oluştu.
Mühimmat ve yangınlardan kaynaklanan zehirli kalıntılar hem toprağı hem de su kaynaklarını kirletti.
Yıkım doğanın ekosistemini bozdu, biyolojik çeşitliliği etkiledi ve uzun seneler de düzelmesi zor görünüyor.
Gönder