adscode
adscode
adscode

Gökyüzünde Görülen Parlak Işık Kümesi Hakkında Astronomların İlginç Açıklamaları

Gökyüzünde dün akşam görülen parlak ışık kümesi hakkında İstanbul Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi uzmanlarından ilginç açıklamalar yapıldı.

Gökyüzünde Görülen Parlak Işık Kümesi Hakkında Astronomların İlginç Açıklamaları

Kentte dün akşam saatlerinde gökyüzünde görülen parlak ışık kümesi aşağı doğru inerek kayboldu. Işık kümesini şaşkınlık içinde izleyen bazı vatandaşlar o anları cep telefonu kameralarıyla kayıt altına aldı. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Hüseyin Esenoğlu, dün akşam İstanbul ve bazı illerde arka arkaya dizilmiş şekilde 3, 4 tane parlak bir ışık kümesinin görüldüğünü hatırlattı. Işık kümesi düşüşünün uzun sürdüğünü belirten Esenoğlu, "Sürekli gözüktüğü için metal cinsi olabilir. Önde olan daha büyük ve kalkan görevi gördüğü için parlak gözüküyor. Sürekli gözüktüğü için kaybolan cinsten değil, yani doğal bir göktaşı değil. Bu uzay çöpü olabilir. Uzay çarpışmalarından serbest kalmış parçalar, roket yakıtları, vida bile olabilir. " dedi.

İstanbul'da görülen parlak ışık kümesine ilişkin Türk Astronomi Derneği Üyesi Astronom Duygu Esendemir, "Bir göktaşının atmosfere girdiğinde sürtünme, atmosfer gazlarıyla kimyasal etkileşime girmesi ve basınç gibi nedenlerden dolayı yanarak hızla yoluna devam etmesi beklenir. Isınmasına ve çevresine enerji yaymasına neden olur. Gözlenen cismin atmosfere giriş şekli bu özellikleri taşımıyor. Bu nedenle uzay çöpü veya uydudan kopan parçalar olabilir. " şeklinde açıklamalarda bulundu. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Müdürü Doç.

Dr. Mesut Yılmaz da gökyüzünde görülen parlak ışık kümesine meteor olma ihtimali düşük olduğunu belirterek, "Atmosfere giren bir meteorun etkisi hissedilirdi. Bu durumda düşen cismin yapay, insan yapımı bir cisim olabileceğini düşünüyoruz. Uzaydaki uydulardan veya roketlerden kopan parçalar olabilir. " şeklinde konuştu. Uzmanlar, gökyüzünden düşen bir parçaya rastlanması durumunda dokunulmaması ve hemen yetkililere haber verilmesi gerektiğini de vurguladı.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder