Hamas Lideri İsmail Haniye'nin Suikaste Uğraması Sonrası Uluslararası Tepkiler

İran'da gerçekleşen suikast sonrası dünya liderlerinden gelen tepkiler

Hamas Lideri İsmail Haniye'nin Suikaste Uğraması Sonrası Uluslararası Tepkiler

İran'ın başkenti Tahran'da gerçekleşen suikast sonucu Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin öldürülmesi, uluslararası arenada büyük yankı uyandırdı.

İşte dünya liderlerinden gelen tepkiler:- İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, suikastı kınayarak, İran'da yaşanan bu acı olayda Haniye'nin kanının yerde bırakılmayacağını belirtti.

- İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Haniye'nin ölümüne neden olan saldırıyı kınayarak, bölgede daha fazla gerginlik yaşanmaması gerektiğine vurgu yaptı. - Almanya Dışişleri Bakanlığı, Orta Doğu'da itidal çağrısında bulunarak, tüm tarafların azami itidal göstermesi gerektiğini belirtti. - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, suikastı kınayarak, bölgede barışın daha da zorlaşabileceğine dikkat çekti.

- Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Haniye'nin öldürülmesini korkakça bir eylem olarak nitelendirirken, Filistin için birlik çağrısında bulundu.

- Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, suikastı kabul edilemez bir siyasi suikast olarak değerlendirerek, tırmanışın daha da artabileceğine dikkat çekti. - Katar Dışişleri Bakanlığı, suikastın bölgeyi kaosa sürükleyeceğini ve barış şansını azaltacağını belirtti. - Çin Dışişleri Bakanlığı, suikastı kınayarak, bölgede kapsamlı bir ateşkesin zorunlu olduğunu ifade etti. - Pakistan Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in bölgedeki maceraperestliğini eleştirerek, uluslararası toplumu sorumluluk almaya çağırdı. - İsrail Kültür Bakanı Amichai Eliyahu ise, Haniye'nin ölümünün dünyayı daha iyi bir yer haline getireceğini söyledi.

- Yemen'deki Husilerin lideri Muhammed Ali el Husi, suikastı iğrenç bir terör suçu olarak nitelendirerek, uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu belirtti.

- İsrail'in Menfaat Konseyi Üyesi Muhsin Rızai, İsrail'in büyük bir bedel ödeyeceğini söyleyerek, Haniye suikastının Filistin direnişini zayıflatamayacağını vurguladı.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı el-Karadaği, Haniye'nin şehadetinin direniş ve fedakarlığın sembolü olarak kalacağını belirtirken, Lübnan'ın geçici Başbakanı Najib Mikati ise suikastı ciddi bir tehdit olarak gördüğünü dile getirdi.