adscode
adscode
adscode

Hamsiköy Sütlacı: Bir Asırlık Lezzetin Hikayesi

Trabzon'un coğrafi işaretli lezzeti Hamsiköy sütlacının tarihçesi ve özelliği

Hamsiköy Sütlacı: Bir Asırlık Lezzetin Hikayesi

Trabzon'un köklü lezzetlerinden biri olan Hamsiköy sütlacının tarihçesi yaklaşık bir asır öncesine dayanıyor. Eskiden hanların kazanlarında şifa niyetine 'sütlü ilaç' adıyla kaynatılan bu lezzet, günümüzde bölgenin en önemli damak tadı olarak öne çıkıyor. Bölgedeki bir restoranda ustalık yapan Cengiz Tunç, sütlacın geçmişine dair ilginç bir hikaye anlatıyor.

Ahmet Karakullukçu ve Hacı Osman Konak tarafından bir asır önce yapılmaya başlanan sütlacın öyküsü, midesinden rahatsızlanan Karakullukçu'nun sütü pirinçle karıştırıp tüketmesiyle başlıyor. Karakullukçu'nun bu karışımın kendisine iyi geldiğini fark etmesi üzerine Osman Konak'ın da dahil olmasıyla sütlaçın temelleri atılıyor. Tunç, Türkiye'nin birçok yerinde üretilen sütlaçlardan farklı olarak Hamsiköy sütlacının eşsiz bir lezzete sahip olduğunu vurguluyor. Bunun sebebinin ise bölgedeki doğal hayvan yetiştiriciliği ve yeşil doğanın sunduğu besinlerden kaynaklandığını belirtiyor.

Sabah erken saatlerde kalkıp yaylalardan taze süt alarak üretimine başlayan Tunç, sütlacın yaklaşık bir buçuk saatte pişirildiğini ve otlardan beslenen ineklerden elde edilen sütün lezzetini vurguluyor.

Orijinal Hamsiköy sütlacının kızartılmamış olduğunu ancak sonraki yıllarda yapılan değişikliklerle kızartılan ve üzerine fındık, bal ya da muz gibi malzemeler eklenen versiyonların da popüler olduğunu belirtiyor. Turistlerin de ilgisini çeken Hamsiköy sütlacı, özellikle sıcak olarak tercih ediliyor. İstanbul'dan gelen bir ziyaretçi, sütlacın eşsiz lezzetini ve her yıl Hamsiköy'e bu lezzet için geldiğini ifade ediyor. Hamsiköy sütlacı, bir asırlık bir geçmişten gelen özgün bir lezzet olarak Trabzon'un önemli miraslarından biri haline gelmiş durumda. Geleneksel tarifleri ve eşsiz lezzetiyle herkesin denemesi gereken bir lezzet olarak öne çıkıyor. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder