adscode
adscode
adscode

Hindistan'da Çöp Sorunu ve Atık Toplayıcıları

Hindistan'ın Cammu bölgesindeki çöplük sorunu ve atık toplayıcılarının yaşadığı zorluklar

Hindistan'da Çöp Sorunu ve Atık Toplayıcıları

Hindistan'ın Cammu bölgesindeki dış mahallelerde çöplük sorunu çürümüş kokusuyla şehri etkisi kilometrelerce uzağa yayılıyor. 740.

000 nüfuslu bir şehrin ürettiği plastik, endüstriyel, tıbbi ve diğer atıkların bulunduğu alanda atık toplayıcıları, çöpleri ayırmak için hem dumanı hem de boğucu sıcağı görmezden gelmek durumunda kalıyor.

Los Angeles Times'ın haberine göre geçim kaynaklarını atık toplayarak elde eden kişiler iyi ihtimalle günde 4 dolara eşdeğer bir gelir elde etmek için satabilecekleri her şeyi topluyor.

65 yaşındaki Usmaan Shekh, "Bunu yapmazsak yiyecek bir şeyimiz olmaz" sözlerini kullanarak "Çok sıcak olduğunda birkaç dakika mola vermeye çalışıyoruz ancak çoğunlukla yapamayana kadar devam ediyoruz. " dedi.

Shekh ve ailesi, Hindistan'ın atıklarını arayarak geçimini sağlayan tahmini olarak 1,5 ile 4 milyon kişi arasında ve iklim değişikliği bu işi her zamankinden daha tehlikeli hale getiriyor. Himalaya eteklerinde yer alan kuzey Hindistan şehri Cammu'da, bu yaz sıcaklıklar genel olarak yaklaşık 43 derecenin üzerine ulaştı. Yaşanan son sıcak hava dalgasının ardandan ölenlerden en az bir kişinin atık toplayıcı olduğu belirlendi.

SOLUNMASI TEHLİKELİ GAZLAR ORTAYA ÇIKIYORYazın artan sıcak havanın etkisiyle metan ve karbondioksit gibi solunması tehlikeli gazların emisyonunu artırıyor ve uzmanlar, çöp sahalarındaki yangınların neredeyse tamamının yaz aylarında çıktığını ve günlerce yanabileceğini belirtiyor.

Associated Press gazetecilerinin bölgeye gittiği bir gün, Cammu çöp sahasındaki büyük yığının üzerinde küçük yangınlar belirdi ve iki adam çöp dolu yıpranmış bir muşambayı çekerken duman bulutları oluştu. 6 yaşında bir erkek çocuğunun kucağında ise bir kucak dolusu plastik sandalet vardı.

Hindistan, federal hükümet kayıtlarının verilerine göre yılda en az 62 milyon ton atık ortaya çıkıyor ve bazı çöplükler tam anlamıyla çöp dağlarına dönüşüyor.

Hindistan'da 2016 yılında çıkarılan bir yasa, tehlikeli maddelerin çöplüklere gitmesini önlemek için atıkların ayrılmasını zorunlu hale getirse de, yasa tam anlamıyla uygulanmıyor ve bu da atık toplayıcıları için riskleri artırıyor.

SICAĞA KARŞI SAVUNMASIZLARYeni Delhi merkezli Chintan Çevre Araştırma ve Eylem Grubu'nun kurucusu Bharati Chaturvedi, atık toplayıcıları hakkında yaptığı açıklamada "Çoğunlukla sadece ellerini kullandıkları için bebek bezlerinden diyabet şırıngalarına kadar her şeye dokunarak zaten kirlenmiş oluyorlar" dedi.

Yirmi yıldan fazla süredir atık toplayıcılarıyla çalışan Chaturvedi, korkunç bir yıl olduğunu dile getirdi ve bu insanların hayatta kalıp kalamayacaklarını bilmediğine değindi.

Doğal Kaynakları Savunma Konseyi'nden Abhiyant Tiwari, atık toplayıcıların "sıcağa karşı en savunmasız ve en fazla maruz kalanlar arasında" olduğunu söyledi. Yüksek sıcaklarda açık havada çalışmak sıcak çarpması, kalp damar hastalıkları ve kronik böbrek hastalıklarına neden olabiliyor. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder