adscode
adscode
adscode

HÜRJET, ABD Donanması'nın T-45 Goshawk yerine geçebilir mi?

ABD Donanması'nın yeni eğitim uçağı arayışında Türk yapımı HÜRJET de yer alıyor.

HÜRJET, ABD Donanması'nın T-45 Goshawk yerine geçebilir mi?

ABD merkezli uçak tadilatı ve montajı konusunda uzmanlaşmış olan Sierra Nevada şirketi, ABD Donanması’nın eğitim uçağı ihtiyacı için HÜRJET’i önerdi.

ABD Donanması'nın T-45 Goshawk eğitim uçağının yerine geçecek bir uçak ihtiyacının karşılanması adına imzalanacak olan sözleşmede yarışan şirketler arasında Boeing’in T-7A Red Hawk’ı, Lockheed-Martin’in Kore T-50 uyarlaması ve Textron-Leonardo’nun donanmaya uygun hale getirilmiş M-346’sı yer alıyor. Aynı zamanda Sierra Nevada ise Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A. Ş. ’nin ürettiği milli eğitim uçağımız HÜRJET’in modifiye edilmiş bir versiyonunu öneriyor.

ABD Donanmasının eğitim uçağı arayışındaki erteleme sebebi ise envantere eklenecek yeni eğitim uçağının, uçak gemisine iniş eğitimi için uygunluğunun belirlenmesi olarak gösteriliyor.

Aynı zamanda güncel eğitim uçaklarının sahip olduğu aviyonik sistemler ve simülasyonlarla pilotların eğitim ihtiyacının azaldığı konusunda fikir birliği var.

HÜRJET'in öne çıkaran özelliklerinden biri, tek motorlu, tandem ve modern aviyonik süite sahip kokpiti ile üstün performans özelliklerini kullanarak kritik rol oynamak üzere tasarlanmış olması. Silahlı varyantı ise geniş görev yelpazesi ve üstün faydalı yük kapasitesi ile muharebe alanlarında önemli bir güç unsuru olarak dikkat çekiyor. HÜRJET'in hedefleri arasında, 20 yılı aşkın hizmet süresi ile Jet Eğitim Uçaklarının yerini almak ve sayısı hızla artan 5. nesil uçaklara hitap edecek jet eğitim uçağı olarak kullanılmak da bulunuyor.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder