adscode
adscode
adscode

IEA Raporuna Göre Küresel Kömür Talebi Rekor Seviyeye Ulaştı

Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yayımlanan Kömür 2024 raporuna göre, dünya genelinde kömür talebi tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Çin ve Hindistan'daki güçlü artışın etkisiyle küresel kömür tüketimi yüzde 2,6 büyüdü.

IEA Raporuna Göre Küresel Kömür Talebi Rekor Seviyeye Ulaştı

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) "Kömür 2024" raporuna göre, dünya genelinde kömür talebi tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Çin ve Hindistan'daki güçlü artışın etkisiyle küresel kömür tüketimi 2023 yılında yüzde 2,6 büyüdü. Bu artışta, elektrik talebindeki keskin artış ve hidroelektrikten elektrik üretimindeki düşüş etkili oldu.

Çin, küresel kömür tüketiminin yarısından fazlasını gerçekleştirirken, Avrupa'da kömür talebi 2000'li yılların sonunda başlayan düşüş eğilimini sürdürdü. Avrupa Birliği'nde (AB) kömürden elektrik üretimi 2023 yılında yüzde 25 azaldı.

IEA'nın raporunda, Hindistan'da hava koşullarının mevsimsel normale dönmesiyle kömür talebindeki artışın yılın ikinci yarısında yavaşlayacağı tahmin edilirken, ABD'de güçlü elektrik talebi ve kömürden gaza geçişin azalması nedeniyle kömür talebindeki düşüş eğiliminin yavaşlayacağı öngörülüyor.

IEA Enerji Piyasaları ve Güvenliği Direktörü Keisuke Sadamori, rapora ilişkin değerlendirmesinde, küresel kömür talebinin 2025 yılına kadar büyük ölçüde sabit kalacağını belirterek, yapısal eğilimlerin kömür talebinde bir düşüşün habercisi olduğunu vurguladı.

Elektrik sektörünün küresel kömür talebinin ana itici gücü olduğunu belirten Sadamori, güneş ve rüzgar enerjisinin hızla yayılmasının kömür kullanımı üzerinde önemli bir baskı oluşturduğunu da ifade etti.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder