adscode
adscode
adscode

İklim Krizinin Balıkçılık Sektörü Üzerindeki Etkileri

AA'nın iklim krizinin balıkçılık sektörü üzerindeki etkilerini ele alan haber dosyasının ikinci bölümünde, avlanma sürelerindeki artışın sürdürülebilir balıkçılığa etkisi incelendi.

İklim Krizinin Balıkçılık Sektörü Üzerindeki Etkileri

Türkiye İstatistik Kurumu'nun su ürünleri verilerine göre avcılık yoluyla üretim, 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 35,5 artarak 454 bin 59 ton oldu. Avcılık miktarındaki artışın Kovid-19 salgını süresince stokların biraz toparlanmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Ancak, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekin Akoğlu'na göre, bu artış sürdürülebilir bir avcılığı yansıtmıyor ve gelecek yıllarda azalma olabileceği öngörülüyor.

Akoğlu, denizdeki sıcaklık artışlarının balık stokları üzerindeki etkilerinin 1-2 yıl içinde görüldüğünü ve El Nino'nun küresel ısınmayı güçlendirdiğini belirtiyor. Bu nedenle, önümüzdeki avcılık sezonlarında bu etkilerin daha belirgin olarak hissedileceği öngörülüyor.

Balıkçılık sektöründe yaşanan artışın sürdürülebilir olmadığına dikkat çeken Akoğlu, balıkçıların denizde kalma sürelerinde artış olduğunu ve bu durumun aşırı avcılığa neden olabileceğini ifade ediyor.

Ayrıca, Türkiye'de kota uygulamalarına geçiş önerisinde bulunarak, her balık stoku için toplam avlanabilir ürün miktarının belirlenmesi gerektiğini vurguluyor.

Sonuç olarak, balıkçılık sektöründe ulusal planlar yapılmazsa pek çok şeyin kaybedilebileceği uyarısında bulunan Akoğlu, balıkçılık yönetiminde katılım ve bilinçlenmenin önemini vurguluyor ve çevresel etkilerin göz önünde bulundurularak acil önlemlerin alınması gerektiğini belirtiyor.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder