İngiltere de grev dalgası Demir yolu çalışanları ve 100 bin kamu çalışanı iş bırakma kararı aldı

İngiltere de demir yolu çalışanlarının enflasyon rakamının altında teklif edilen maaş zammına karşı başlattığı greve 100 bin kamu çalışanı da dahil oldu Metro çalışanlarının grev kararı alması toplu

İngiltere de grev dalgası  Demir yolu çalışanları ve 100 bin kamu çalışanı iş bırakma kararı aldı

İngiltere'de grev dalgası: Demir yolu çalışanları ve 100 bin kamu çalışanı iş bırakma kararı aldı
Giriş: 11.11.2022 - 07:42
Güncelleme: 11.11.2022 - 07:42
İngiltere’de demir yolu çalışanlarının enflasyon rakamının altında teklif edilen maaş zammına karşı başlattığı greve 100 bin kamu çalışanı da dahil oldu. Metro çalışanlarının grev kararı alması toplu taşımayı olumsuz yönde etkiledi.

Yüzde 10 maaş artışı, daha makul emekli maaşları ve iş güvenliği çağrısında bulunan sendika, "önemli" bir hükümet önerisi olmadığı takdirde 18 Kasım'da greve ilişkin detayları duyuracağını bildirdi.

PCS Genel Sekreteri Mark Serwotka yaptığı açıklamada, "Üyelerimiz konuştu ve hükümet onları dinlemezse, kamu yaşamının her köşesine ulaşan uzun bir endüstriyel eylem programı başlatmaktan başka seçeneğimiz kalmayacak." ifadesini kullandı.

Öte yandan İngiltere'de raylı ulaşım sendikalarından Buharlı Lokomotif Makinistleri ve İtfaiyeciler Sendikası da (Aslef) 12 İngiliz operatör için çalışan makinistlerin 26 Kasım'da ücret konusunda süregelen anlaşmazlık nedeniyle greve gideceğini duyurdu.

Aslef Genel Sekreteri Mick Whelan, grev nedeniyle yolcuların yaşayacağı rahatsızlıktan ötürü üzüntü duyduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Enflasyonun artık çift haneli rakaara ulaşmasıyla Kovid-19 salgını boyunca görev yapan makinistlerin şimdi bu yıl da geçen yılki kadar sıkı ancak daha az bir maaşla çalışması bekleniyor. Bu makinistlerin çoğunun maaşlarında 2019'dan bu yana herhangi bir artış olmadı."

Enflasyonun son yılların en yüksek seviyesinde olduğu ülkede, enflasyon altında teklif edilen maaş zamları nedeniyle son haftalarda farklı sektörlerde çok sayıda işçi sendikası toplu grev kararları aldı.

İş bırakma kararı alanlar arasında metro çalışanları, otobüs şoförleri ve UBER sürücüleri, öğretmenler, liman işçileri, ceza avukatları, sağlık çalışanları, temizlik işçileri, havacılık ve posta servisi çalışanları ile hemşireler yer alıyor.

Grev kararlarının yanı sıra hayat pahalılığı ve kemer sıkma politikalarını protesto eden binlerce kişi de başkent Londra başta olmak üzere ülke genelinde sıklıkla gösteriler düzenliyor.