adscode
adscode
adscode

Irak Meclisinde Tartışma Yaratan Kişisel Statü Yasası Tasarısı

Irak Meclisi'nde gündeme alınan ve tartışma yaratan Kişisel Statü Yasası tasarısı hakkında detaylı bilgiler.

Irak Meclisinde Tartışma Yaratan Kişisel Statü Yasası Tasarısı

Irak Meclisinde, "Kişisel Statü Yasası"nda değişiklik yapma girişimleri, mezhepçiliğin pekiştirilmesi ve otoriter partilere daha fazla nüfuz tanınması yönünde eleştirilere neden olurken 18 olan evlilik yaşının düşürülmesini de öngören tasarı ülkede tartışma yarattı.

Iraklı bir grup milletvekili, 1959 yılına ait medeni kanundan esinlenilen Kişisel Statü Yasası'na bazı eklemeler yapılmasını öngören yasa tasarısını Meclis gündemine taşıdı. Ancak tasarı, itirazlar nedeniyle okunmayarak o günkü gündemden çıkarıldı. Tasarı, evlenecek erkeğe nikahı istediği mezhebe göre seçme hakkı tanırken kadının nikah kıyma konusunda mezhep seçme hakkını elinden alıyor. Ayrıca boşanacak çiftin erkek çocuklarının ebeveynlerden birini seçme hakkı da 15'ten 7 yaşa düşürülüyor.

1959 yılına ait kanuna göre evli çiftlerin boşanması medeni kanuna göre yapılırken, bu tasarıda çiftlerin Şii ya da Sünni mezhebe uygun olarak boşanma gerçekleştirebileceği öngörülüyor. Bu yasa tasarısına ise çeşitli kesimlerden tepkiler gelmekte.

Irak'taki bağımsız kuruluşlar, tasarının temel özgürlükleri kısıtlayacağını ve mezhepçi ruhu derinleştireceğini savunurken, hükümetin ortağı Koordinasyon Çerçevesi ise tasarıyı desteklediklerini açıkladı. Ancak tasarıya karşı çıkanlar da var.

İmam Azam Hanife en-Numan Camisi imamı Abdulcebbar, tasarının mezhepçiliği körükleyeceğini ifade ederken, siyasi analist Mucaşi Temimi ve milletvekili Adnan ec-Cuheyşi de tasarının risklerini vurgulayarak detaylı bir şekilde üzerinde tartışılması gerektiğini belirttiler. Iraklı vatandaşlar da tasarıya karşı çıkıyor. Macid Musavvur, kızlarının erken yaşta evlenmesine karşı çıktığını ve tasarının aile yapısını olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

Sonuç olarak, Irak Meclisi'nde gündeme alınan ve tartışma yaratan Kişisel Statü Yasası tasarısı, ülkede geniş çaplı bir tartışma ve görüş ayrılıklarına neden olmaktadır. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder